NADRIalno – Psihološko proljeće pribavilo dokaze o nadripisarstvu u Hrvatskoj komori fizioterapeuta

Nakon punih 9 mjeseci, konačno smo dobili potvrdu za ono što istražujemo već preko godinu dana: postoji osnovana sumnja da je počinjeno kazneno djelo nadripisarstva u disciplinskim postupcima protiv Gorana Cvetojevića i Draženke Šarić Šimić, koji su vođeni pred Sudom časti Hrvatske komore fizioterapeuta u proljeće 2019.

Kao što smo već pisali, u navedenim disciplinskim postupcima Povjerenstvo za fizioterapeutsku etiku i deontologiju zastupano je od strane pravnika Ante Klarića koji nije odvjetnik niti je bio zaposlenik HKF-a. Predsjednica HKF-a Mirjana Grubišić je pred istražnim sucem Županijskog suda u Zagrebu izjavila da je Ante Klarić bio „zaposlen temeljem ugovora o djelu“ te da je za to primao plaću, što je protuzakonito budući da se plaća prima temeljem ugovora o radu. Zbog toga je Inspekcija rada na našu inicijativu pokrenula prekršajni postupak protiv HKF-a.

Osim nadripisarstva u HKF-u, Klarić je pružao i usluge pravnog savjetovanja Hrvatskoj psihološkoj komori te je u lipnju 2020. godine s HPK-om sklopio ugovor o autorskom djelu temeljem kojeg je izradio i isporučio pravno mišljenje o Zakonu o psihološkoj djelatnosti za neto honorar od 6.000 kn.

Hrvatska odvjetnička komora očitovala se na naš upit te potvrdila da pravnici koji nisu odvjetnici ne mogu zastupati tijela komore uz naplatu, niti pružati pravnu pomoć temeljem ugovora o autorskom djelu.

Devet mjeseci nakon slanja zahtjeva za pristup informacijama konačno smo dobili potvrdu od Doma zdravlja Zagreb-Zapad da je Ante Klarić zaposlen kod njih kao rukovoditelj službe za pravne i opće poslove od 21. siječnja 2019. godine. To znači da je tijekom zastupanja tijela HKF-a u disciplinskim postupcima bio zaposlen kod druge pravne osobe. U isto vrijeme je zarađivao redovnu plaću iz gradskog proračuna (osnivač Doma zdravlja je Grad Zagreb) te pružao pravne usluge na ugovore o djelu i ugovore o autorskom djelu u najmanje dvije komore.

Predmet protiv Klarića sada stoji već gotovo godinu dana pred Izvanraspravnim vijećem Županijskog suda u Zagrebu koje treba odlučiti hoće li se protiv njega pokrenuti kazneni postupak.

U međuvremenu, u veljači 2021. godine, HKF je pokrenuo parnični postupak protiv naše Ivane Zelić u kojem potražuju naknadu štete u iznosu od 30.000 kuna zbog teksta u kojem je pisala o nepravilnostima u disciplinskom postupku protiv Gorana Cvetojevića, iako je HKF izgubio prvostupanjski kazneni postupak koji je pokrenuo zbog istog teksta radi navodne klevete i uvrede počinjene objavom teksta.

S obzirom na broj postupaka koje je HKF pokrenuo protiv članova naše inicijative, očito je stanje u HKF-u NADRIalno.

Vaše Psihološko proljeće

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)