Inspekcija rada pokreće prekršajni postupak protiv Hrvatske komore fizioterapeuta!

Nakon čitavog tjedna dopisivanja s Inspekcijom rada, koja je iz nepoznatih razloga odbila dostaviti nam informaciju o poduzetim mjerama u inspekcijskom nadzoru koji je proveden temeljem naše predstavke, konačno smo dobili informaciju da Inspekcija rada pokreće prekršajni postupak protiv Hrvatske komore fizioterapeuta i odgovorne osobe, predsjednice Mirjane Grubišić, radi osnovane sumnje u počinjenje prekršaja iz područja radnog zakonodavstva.

Podsjetimo se, HKF je u disciplinskim postupcima protiv Gorana Cvetojevića i Draženke Šarić Šimić angažirao pravnika Antu Klarića, koji je najvjerojatnije u vrijeme trajanja disciplinskih postupaka bio zaposlen u Domu zdravlja Zagreb-Zapad, a tamo radi i danas. Dom zdravlja Zagreb-Zapad odbio nam je dostaviti informaciju od kojeg datuma je Ante Klarić njihov zaposlenik te je predmet trenutno na odlučivanju kod povjerenika za informiranje.

Budući da u vrijeme disciplinskih postupaka nije bio zaposlenik HKF-a, niti je bio odvjetnik, zbog sumnje da je počinio kazneno djelo nadripisarstva, Goran Cvetojević i Draženka Šarić Šimić prijavljuju DORH-u da postoje osnove sumnje da je u disciplinskim postupcima, u kojima su oboje kažnjeni, počinjeno kazneno djelo nadripisarstva. Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu odbacuje njihovu kaznenu prijavu, a oni, prema zakonskoj mogućnosti, podnose prijedlog za provođenje dokaznih radnji ispitivanja osumnjičenika Ante Klarića Županijskom sudu u Zagrebu.

Sudac istrage Zoran Luburić donosi odluku kojom odbija njihov prijedlog, uz obrazloženje da je iz obavijesnog razgovora s predsjednicom HKF-a Mirjanom Grubišić utvrdio da je Ante Klarić u vrijeme disciplinskih postupaka bio zaposlen u HKF-u temeljem ugovora o djelu te je za to primao plaću.

Budući da sucu istrage Zoranu Luburiću nije bilo sporno zapošljavanje u pravnoj osobi s javnim ovlastima na ugovor o djelu te da nije poduzeo ništa kako bi se doista utvrdilo je li poslovanje HKF-a u skladu sa zakonom, Psihološko proljeće je 30. rujna 2020. godine podnijelo predstavku Državnom inspektoratu tj. Inspekciji rada, zajedno s rješenjem Županijskog suda u Zagrebu, iz kojeg jasno prozlazi da se u HKF-u zapošljava na ugovor o djelu.

Ono što je dodatno zabrinjavajuće je izbjegavanje odgovorne osobe HKF-a da postupi po nalozima Inspekcije rada. Prema informacijama koje smo dobili iz Inspekcije rada, HKF je zatraženu dokumentaciju trebao dostaviti do 9. studenog 2020. godine, međutim traženo je produljenje roka zbog poslovnih obveza. Nakon toga, predsjednica Mirjana Grubišić je bila pozvana da pristupi u prostorije Inspekcije rada 15. prosinca 2020. godine, ali prema informacijama koje smo dobili iz Inspekcije rada, pristupa tek 18. prosinca 2020. godine bez tražene dokumentacije. Tom prilikom, predsjednica Mirjana Grubišić traži dostavu OIB-a Ante Klarića, kako bi se utvrdilo o kojoj se točno osobi radi. Naglašavamo da u tom trenutku inspektorica u spisu ima rješenje Županijskog suda u Zagrebu u kojem je navedeno da je predsjednica Mirjana Grubišić u obavijesnom razgovoru sa sucem istrage navela da je Ante Klarić bio zaposlen u HKF-u na ugovor o djelu i da je za to primao plaću.

Prema tome, predsjednica Mirjana Grubišić u inspekcijskom nadzoru ili pati od amnezije ili radi nešto od čega je Pinokiju narastao nos.

Psihološko proljeće je predložilo kažnjavanje odgovorne osobe HKF-a Inspekciji rada, budući da se evidentno radi o odugovlačenju inspekcijskog nadzora, međutim očitovanje na naš prijedlog nismo do sada zaprimili.

Hrvatska odvjetnička komora prošli tjedan se očitovala na naš upit da diplomirani pravnici, koji nisu odvjetnici ili zaposlenici komore, ne mogu pružati pravnu pomoć uz naplatu temeljem ugovora o djelu.

Osim nelegalnih zapošljavanja i sumnjivog poslovanja u HKF-u, osobito zabrinjava tromost cjelokupnog pravosudnog sustava te donošenje upitne odluke od strane suca istrage županijskog suda koja je utemeljena isključivo na obavijesnom razgovoru, bez potkrijepljenosti bilo kojim drugim dokazom, iako je sudac istrage imao mogućnost provjeriti je li u vrijeme disciplinskih postupaka osumnjičenik bio zaposlen negdje drugdje. Protiv rješenja Županijskog suda u Zagrebu podnesena je žalba još u rujnu 2020. godine, o kojoj treba odlučiti izvanraspravno vijeće. Odluka do sada nije donesena.

Zabrinjavajuće je i postupanje Državnog inspektorata, konkretno Inspekcije rada, koja je prošli tjedan u nekoliko navrata odbijala dostaviti informaciju o tome koje su mjere poduzete u inspekcijskom nadzoru, iako na takvu informaciju imamo pravo prema Zakonu o Državnom inspektoratu.

Nastavit ćemo pratiti predmet te ćemo o ishodu obavijestiti javnost.

Ovim putem još jednom pozivamo sve članove HKF-a da se angažiraju unutar same komore, traže informacije o poslovanju komore, a u slučaju saznanja o bilo kakvim nezakonitim radnjama i poslovima unutar HKF-a, neka obavijeste nadležne institucije ili našu inicijativu.

Zajedno smo jači!

 

Vaše Psihološko proljeće

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)