Design by Iva Horvat
Design by Iva Horvat, mag.art.

Psihološko proljeće neformalna je građanska inicijativa čije je pokretanje inicirao član Hrvatske psihološke komore: Domagoj Švegar, docent iz Karlovca; zajedno s Natašom Ivanković, dipl. psih. prof. iz Rijeke i Ivicom Milanjom, prof. iz Zadra. Nitko od navedenih inicijatora, koji kao članovi HPK-a imaju ukupno više od 40 godina „staža“, nikada nije primio honorar, refundaciju ili bilo kakvu uplatu od komore niti se ikada kandidirao na komorskim izborima.

Naziv inicijative nastao je spontano, krajem srpnja 2019. godine, kada je jedan kolega primijetio kako ga ovaj dopis Hrvatske psihološke komore podsjeća na procese za verbalni delikt i zaključio: “Treba nam psihološko proljeće“. Nezadovoljni lošim stanjem i nepravilnostima u radu Hrvatske psihološke komore, ali i drugih strukovnih komora u kojima se članovi ustručavaju propitivati rad ili rashode, cilj inicijatora bio je demokratizirati komore, smanjivati nezakonitosti i nepravilnosti u njihovom radu te drastično podići razinu transparentnosti.

Ti isti ciljevi i danas su u fokusu Psihološkog proljeća, a glavni je cilj reforma monopolističkog komorskog sustava odnosno ukidanje obveznog članstva u komorama. Danas je sastav aktivnog članstva nešto drugačiji, glavnu ulogu igraju naši badass Ivana Zelić mag. iur. i Ivica Ban, dipl. iur., a Nataša Ivanković je koordinator. Domagoj Švegar je u zasluženoj mirovini (no nikad se ne zna što će ga potaknuti da se ponovo aktivira).

Web stranicu uređuje Nataša Ivanković. Facebook stranicu održavaju Ivana Zelić, Draženka Šarić Šimić bacc. physioth. i Nataša Ivanković.