O nama

Psihološko proljeće je neformalna građanska inicijativa, čije pokretanje inicira četvero kolega, članova Hrvatske psihološke komore: Domagoj Švegar iz Karlovca, docent, zaposlen u visokom obrazovanju i znanosti; Dragan Vuletin, magistar psihologije iz Kaštel Štafilića, radi u osnovnom školstvu; Nataša Ivanković, dipl. psih. prof. iz Rijeke, zaposlena u privatnom sektoru kao organizacijski psiholog i Ivica Milanja iz Zadra, profesor, radi u vlastitom obrtu. 

Nezadovoljni lošim stanjem i nepravilnostima u radu Hrvatske psihološke komore, ali i drugih strukovnih komora u kojima se članovi ustručavaju propitivati rad ili rashode, želimo ih demokratizirati, smanjivati nezakonitosti i nepravilnosti u njihovom radu te drastično podizati razinu transparentnosti – što neminovno dovodi do dodatnog i značajnijeg suzbijanja nezakonitosti.

Glavni cilj nam je osigurati pravilan, transparentan i zakonit rad, kako HPK, tako i ostalih komora u RH.
Nitko od četvero inicijatora nikada nije primio honorar, refundaciju ili bilo kakvu uplatu od HPK niti se ikada kandidirao za neko od tijela komore, u kojoj kao članovi imamo ukupno blizu 50 godina staža.
Naziv inicijative nastao je spontano, krajem srpnja 2019. godine, kada je jedan kolega prokomentirao kako ga ovaj dopis HPK podsjeća na procese za verbalni delikt i zaključio: “Treba nam psihološko proljeće“.
I to je svrha naše inicijative – sloboda izražavanja neslaganja i kritike, bez straha od odmazde čelnika komore, koji objektivno članovima koji im se ne pokore mogu ishoditi zabranu rada u struci, što nije primjereno ni mjestu (EU) ni vremenu (21.st.) u kojem živimo.

U posljednje vrijeme, osim radom komora, bavimo se i promicanjem struke na način koji očekujemo od HPK-a, štićenjem i zastupanjem interesa svih članova HPK-a.