Radna knjižica Luke Burilovića

Dan nakon što je bivši predsjednik HGK-a Nadan Vidošević nepravomoćno osuđen na osam godina zatvora radi izvlačenja novca iz HGK-a, objavljujemo rješenje Povjerenika za informiranje kojim je odbijen zahtjev za pristup informacijama kojim smo tražili informacije o točnom matičnom broju trgovačke radnje Agrotehna, čiji je navodni vlasnik bio trenutni predsjednik HGK Luka Burilović.

2021-12-01-Rjesenje-povjerenika

U rješenju Povjerenik netočno utvrđuje da je „jasno da tražene informacije ne postoje u Obrtnom registru“ budući da „prestankom rada obrta te po pravomoćnosti rješenja o njegovom brisanju, obrt se briše iz Obrtnog registra“. Navedene tvrdnje su jednostavno netočne budući da je iz Obrtnog registra moguće vidjeti obrte koji su registrirani još za vrijeme bivše države te koji su nastavili raditi i nakon 1990. Kao što smo već pisali, prema Zakonu o obrtu iz 1993. fizičke osobe kojima je obavljanje obrta odobreno po prijašnjim propisima morale su uskladiti poslovanje s odredbama zakon u roku od jedne godine od dana primjene zakona. S obzirom da trgovačke radnje Agrotehna nema u Obrtnom registru, upitno je je li ona uopće ikada i egzistirala.

U našoj žalbi pozvali smo se i nedavno raspisani natječaj za predsjednika HGK-a, prema kojem su kandidati morali dostaviti dokaze da ispunjavaju uvjete za predsjednika HGK. Jedan od dokaza je bio i „potvrda poslodavca iz koje je razvidno da je na rukovodećim položajima imao najmanje deset godina iskustva ili izvadak iz sudskog registra trgovačkog suda iz kojeg je razvidno da je bio osoba za zastupanje određenog trgovačkog društva ili pravne osobe“. Iz rješenja Povjerenika saznali smo da je dokaz Luke Burilovića njegova radna knjižnica iz koje je HGK utvrdio da je bio vlasnik tj. zaposlenik Agrotehne, a iako u radnoj knjižici nije naveden matični broj jer očito prema tadašnjim propisima nije postojala obveza upisivanja matičnog broja.

Ne preostaje nam drugo nego zatražiti uvid u radnu (a možda i u ratnu) knjižicu Luke Burilovića.

Vaše Psihološko proljeće

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)