Radni i ratni čovjek Luka Burilović

Radni čovjek koji obavlja privrednu djelatnost osobnim radom (u daljem tekstu: samostalni privrednik) osniva radnju. (čl. 4. st. 1.)
Radni čovjek može obavljati privrednu djelatnost osobnim radom i kao sporedno zanimanje, bez osnivanja radnje. (čl. 5).

Naveden odredbe iz Zakona o samostalnom obavljanju privrednih djelatnosti osobnim radom iz 1990. prema kojem je, navodno, Luka Burilović osnovao svoju trgovačku radnju Agrotehna, a kako smo jučer kasno navečer saznali iz priopćenja Hrvatske gospodarske komore koje je dostavljeno portalu Telegram.hr.

Iz navedenog priopćenja HGK-a proizlazi nekoliko problematičnih zaključaka i pitanja, koji ovim putem javno postavljamo HGK-u.

Službenik za informiranje daje netočne informacije
Psihološko proljeće se obratilo trgovačkim sudovima iz razloga što nas je službenik za informiranje HGK-a uputio da se obratimo trgovačkim sudovima, izvan zakonskog roka tj. tek nakon što smo se žalili Povjereniku za informiranje.

HGK ne poštuje Zakon o pravu na pristup informacijama
Zašto HGK nije jednostavno odgovorio na naš zahtjev za pristup informacijama, nego šalje priopćenja medijima, nakon što su se mediji zainteresirali za temu predsjednikove biografije? Informacije iz priopćenja su se morale i trebale dostaviti na naš prvotni zahtjev. Podsjećamo, zbog neadekvatnog odgovaranja na naš zahtjev, pokrenuli smo postupak pred Povjerenikom za informiranje. Povjerenik je 26. ožujka 2021. donio rješenje prema kojem je HGK dužan u roku od 8 dana dostaviti traženu informaciju, što HGK do danas nije napravio.

Burilović nije vlasnik i direktor tvrtke kako je navedeno u biografiji
Ako je priopćenje HGK-a točno tj. ako se radi o trgovačkoj radnji, zašto u službenoj biografiji Luke Burilovića stoji da je bio vlasnik i direktor tvrtke, kada se očito ne radi o trgovačkom društvu? Naime, ne možete biti direktor obrta/trgovačke radnje.

HGK i dalje nije dokazao da je trgovačka radnja zaista postojala
Iz priopćenja vidimo da su Upravni i Nadzorni odbor 2014. dali mišljenja na zahtjev dva ministarstva o tome da Luka Burilović „ispunjava uvjete za funkciju predsjednika“.
I mi bismo trebali vjerovati Upravnom odboru HGK-a koji nije bio smijenjen nakon uhićenja Nadana Vidoševića? Upravni odbor u kojem je sjedio Darko Petričević, optužen za zlouporabu u gospodarskom poslovanju?

HGK mora dostaviti dokaz temeljem kojeg je utvrđeno da je Luka Burilović doista bio vlasnik trgovačke radnje Agrotehna iz Lipovca jer ovakvo priopćenje HGK ne smatramo dokazom. Usput, slobodno nam pošaljite i mišljenja Upravnog i Nadzornog odbora HGK.

Trgovačka radnja ne postoji u obrtnom registru
Zakonom o obrtu koji je stupio na snagu 1993. stavljen je izvan snage Zakon o samostalnom obavljanju privrednih djelatnosti osobnim radom. Prema Zakonu o obrtu iz 1993. fizičke osobe kojima je obavljanje obrta odobreno po prijašnjim propisima morale su uskladiti poslovanje s odredbama zakon u roku od jedne godine od dana primjene zakona. Prema tome, „trgovačka radnja“ Agrotehna je u nekom trenutku trebala biti upisana u obrtni registar, a evidentno nije jer je u obrtnom registru – nema.

Vlasnik i direktore tvrtke Agrotehna 1990.-1996. s 1690 dana u rovu u isto vrijeme
Vrhunac svega je činjenica da Luka Burilović izlazi u javnost s informacijama da je proveo 1690 dana u rovu tijekom rata, a HGK tvrdi da je bio „direktor o vlasnik tvrtke Agrotehna“ tijekom istog tog perioda.

Jednostavnom matematikom zaključujemo da je Burilović u ratu proveo preko četiri i pol godine (i to u rovovima!), a paralelno s tim je bio uspješni direktor tvrtke, pardon, trgovačke radnje.

Sporedno zanimanje
Zakon koji je bio na snazi u vrijeme osnivanja njegove trgovačke radnje je omogućavao obavljanje privredne djelatnosti i kao sporednog zanimanja, bez osnivanja radnje. Je li moguće da zbog toga ne postoji trag njegove trgovačke radnje u obrtnom registru? Ako se Luka Burilović bavio privrednom djelatnosti kao sporednim zanimanjem, kako to može biti kvalifikacija za predsjednika HGK?

Postavljamo sljedeća pitanja HGK-u:
1. Zašto službenik za informiranje Hrvatske gospodarske komore ne zna razliku između trgovačkog društva i trgovačke radnje i daje netočne informacije?
2. Zašto HGK ne poštuje Zakon o pravu na pristup informacijama i ne postupa po rješenjima Povjerenika za informiranje?
3. Zašto HGK nije dostavio dokaz da je trgovačka radnja Agrotehna doista postojala?

Vaše radno Psihološko proljeće

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)