Trgovački sudovi potvrdili: Luka Burilović nikada nije bio vlasnik Agrotehne

U veljači ove godine Psihološko proljeće analiziralo je koje uvjete osoba mora ispunjavati kako bi mogla biti izabrana za predsjednika Hrvatske gospodarske komore. Jedan od uvjeta je da osoba mora imati najmanje deset godina uspješnog rada na višim izvršnim ili strateškim upravljačkim pozicijama u gospodarstvu.

Zbog toga smo odlučili analizirati karijeru Luke Burilovića, trenutnog predsjednika HGK-a tj. utvrditi na kojim je izvršnim i upravljačkim pozicijama u gospodarstvu izgradio svoju karijeru. Rezultati izgledaju ovako, a o čemu smo već i pisali.

Prema službenoj biografiji Luke Burilovića, objavljenoj na službenim stranicama HGK-a, Luka Burilović je prije 1996. bio „vlasnik i direktor tvrtke Agrotehna iz Lipovca“. Međutim, trgovačko društvo s takvom tvrtkom osnovano pri Trgovačkom sudu u Osijeku nismo uspjeli pronaći niti u sudskom niti u obrtnom registru. Zbog toga smo poslali zahtjev za pristup informacijama HGK-u da nam daju informaciju radi li se o obrtu ili trgovačkom društvu i koje je točno ime poduzeća. Iz HGK-a nisu odgovorili sve dok se nismo žalili Povjereniku za informiranje. Nakon mjesec dana dobili smo sljedeći odgovor (kliknite na sliku da biste ju povećali):

Na ovakav odgovor HGK-a žalili smo se Povjereniku, budući da HGK mora biti u posjedu navedenih informacija s obzirom da se za poziciju predsjednika HGK raspisuje javni natječaj te kandidati moraju priložiti dokaze iz kojih je vidljivo da ispunjavaju statutom propisane uvjete. Navedeno se može vidjeti iz poziva koji je objavljen na web stranicama HGK-a za novo mandatno razdoblje 2018. – 2022. te iz odluke Upravnog odbora u kojoj je propisano da kandidati moraju dostaviti dokaze. Podsjećamo, 2018. godine Luka Burilović je ponovno izabran za predsjednika HGK-a.

Međutim, iz ovakvog odgovora HGK-a barem smo saznali da je Agrotehna trgovačko društvo, a ne obrt. Dok postupak pred Povjerenikom traje, odlučili smo poslati zahtjev za dostavu izvatka iz sudskog registra Trgovačkom sudu u Osijeku za trgovačko društvo Agrotehna. U slučaju da navedeno trgovačko društvo ne postoji, zatražili smo dostavu imena svih trgovačkih društava osnovanih pri Trgovačkom sudu u Osijeku, a kojima je osnivač ili član društva bio Luka Burilović.

Ovo je odgovor Trgovačkom suda u Osijeku:

Trgovačko društvo Agrotehna nikada nije bilo osnovana pri Trgovačkom sudu u Osijeku. Sud nas je obavijestio da u sudskom registru postoji trgovačko društvo Agrotehna koje je brisano, ali je osnovano pri Trgovačkom sudu u Zagrebu. Navedeno trgovačko društvo smo i mi pronašli tijekom pretrage sudskog registra, ali tom trgovačkom društvu osnivač nije bio Luka Burilović niti je bio direktor u istom.

Za svaki slučaj poslali smo isti upit i Trgovačkom sudu u Zagrebu. Danas smo zaprimili odgovor Trgovačkog suda u Zagrebu.

Luka Burilović nikada nije bio vlasnik i direktor trgovačkog društva Agrotehna iz Lipovca, a kako tvrdi u svojoj službenoj biografiji na web stranicama HGK-a. Luka Burilović ne ispunjava statutom propisane uvjete da bi uopće mogao biti predsjednik HGK-a!

Naime, Luka Burilović je proveo od 2006. do 2014. u upravi Sladorana d.o.o. Od 17. srpnja 2013. do 8. siječnja 2014. bio je član društva VTV d.o.o., vinkovačke televizije, a kojoj je Sladorana d.o.o. 2013. godine pozajmila preko 6 milijuna kuna, o čemu je pisao Drago Hedl 2014. godine. Zanimljivo je i za spomenuti da je u isto vrijeme dok je Luka Burilović bio u upravi VTV d.o.o., preciznije od 9. srpnja 2013. Mario Banožić, trenutni ministar obrane, postao član uprave-direktor VTV d.o.o.

Iz svega navedenog jasno proizlazi da Luka Burilović ne ispunjava statutom propisan uvjet od 10 godina iskustva na upravljačkim pozicijama u gospodarstvu. Već smo pisali o tome da se članstvo u nadzornom odboru ne može smatrati upravljačkom pozicijom, budući da Zakon o trgovačkim društvima izričito propisuje da član nadzornog odbora ne može biti i član uprave.

Ovim putem pozivamo HGK da objave dokaze koje je Luka Burilović priložio pri svojoj prijavi za predsjednika HGK kako bi se javnost uvjerila ispunjava li uvjete za predsjednika HGK-a te pozivamo na javno očitovanje zašto je na web stranicama HGK-a navedena netočna informacija o tome da je Luka Burilović bio vlasnik i direktor tvrtke koja nikada nije postojala.

Psihološko proljeće ovdje neće stati te će informirati sve nadležne institucije o ovim saznanjima.

Vaše Psihološko proljeće

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)