Pošto Jasna komore dere

Nakon više od godinu dana konačno smo saznali tajnu koju su četiri inženjerske komore, Hrvatska komora arhitekata (HKA), Hrvatska komora inženjera elektrotehnike (HKIE), Hrvatska komora inženjera građevine (HKIG) i Hrvatska komora inženjera strojarstva (HKIS), u suradnji s prof. dr. sc. Jasnom Omejec, bivšom sutkinjom i predsjednicom Ustavnog suda RH, pokušale sakriti.

Naime, u veljači 2020. godine poslali smo zahtjeve za pristup informacijama prethodno spomenutim komorama u vezi isplata koje su izvršene Jasni Omejec u vezi izrade pravnog mišljenja o ustavnopravnim aspektima ukidanja obveznog članstva u komorama za ovlaštene voditelje građenja i ovlaštene voditelje radova. U navedenom mišljenju Omejec tvrdi da „postoje ozbiljni ustavnopravni razlozi zbog kojih bi se suglasnost s Ustavom predloženih zakonskih mjera trebala osporiti pred Ustavnim sudom, bude li ih Vlada Republike Hrvatske prihvatila i uputila u parlamentarnu proceduru, a Hrvatski sabor donio“. Ukratko – u mišljenju zagovara poziciju komora kojima ne odgovara ukidanje obveznog članstva za ovlaštene voditelje građenja i ovlaštene voditelje radova.

Nakon intervencije Povjerenika za informiranje, u lipnju 2020. godine četiri inženjerske komore dostavljaju rješenja s gotovo identičnim pravnim obrazloženjem, prema kojima odbijaju dostaviti dr. sc. Domagoju Švegaru informacije o isplatama, uz sad već legendarno obrazloženje da Švegar „obezvrjeđuje demokratske tekovine i zloupotrebljava pravo na pristup informacijama“ te da „u stalnoj sprezi s dnevnim novinama, uz korištenje lascivnih naslova, članovi Psihološkog proljeća aktivno rade na ostvarenju ciljeve zbog kojih je ta inicijativa i osnovana“, što je bilo popraćeno i u medijima.

Ovaj tjedan smo konačno i saznali koliko su četiri inženjerske komore platile pravno mišljenje Jasne Omejec.

Ugovor 1

Za izradu pravnog mišljenja HKA, HKIE, HKIG i HKIS 2019. godine isplatile su Jasni Omejec iznos od 66.000 kn uvećano za PDV, što ukupno iznosi 82.500 kn.

Međutim, to nije sve. U prosincu 2019. godine Jasna Omejec sklopila je poseban ugovor s HKIE za izradu novog pravnog mišljenja, prema kojoj je HKIE dužan isplatiti 14.000 kn uvećano za PDV.

Ugovor 2

Prema tome, prema informacijama kojima trenutno raspolažemo, četiri inženjerske komore isplatile su Jasni Omejec neto iznos od 90.000 kn za dva pravna mišljenja.

Jasna Omejec intervenirala u postupak pred Povjerenikom

Iz rješenja Povjerenika za informiranje saznali smo da je Jasna Omejec podnijela očitovanje na žalbu Domagoja Švegara, kao zainteresirana osoba. U svojem očitovanju je navela da se slaže s komorama te da Švegar zloupotrebljava pravo na pristup informacijama. Profesorica Omejec može biti ponos i dika Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Ono što je nama posebno važno je Povjerenikovo ponovno naglašavanje da se obvezna članarina u komorama smatra javnim davanjem te time predstavlja javna sredstva koja javnosti moraju biti dostupna.

Povjerenik zaključuje da „nužnost transparentnosti u raspolaganju javnim sredstvima Komore uvjetovana je činjenicom da je članstvo i članarina u Komori obavezna, slijedom čega postoji veći javni interes za pristup informacijama jer njezini članovi nemaju mogućnost izbora hoće li, kome će te koliko će plaćati iznos članarine“.

Povjerenik je naglasio da Švegar koristi Ustavom i međunarodnim aktima zajamčeno pravo na izražavanje te da je obveza javnog tijela ne sprječavati protok informacija potrebnih za javnu raspravu o pitanjima od javnog značaja, a raspolaganje javnim sredstvima tijela javne vlasti je svakako pitanje od javnog značaja.

Raspolaganje s komorskim novcem

Za sada pouzdano znamo da je Hrvatska gospodarska komora u periodu od 2017. do 2019. godine platila izrade pravnih mišljenja Jasni Omejec 195.527,50 kuna. Ako tome pridodamo cifru koju su joj isplatile četiri inženjerske komore, radi se o gotovo 300.000 kn. Međutim, to ne iznenađuje s obzirom da je Jasna Omejec vrhunska pravnica s dugogodišnjim iskustvom u praksi i besprijekornom karijerom.

Ali ono što je važnije od karijere Jasne Omejec, jesu li arhitekti, inženjeri građevine, strojarstva i elektrotehnike svjesni na što se troši njihov novac? Znaju li pošto Jasna komore dere?

 

Vaše Psihološko proljeće

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)