Komore ne daju informaciju o honoraru Jasne Omejec uz obrazloženje da Domagoj Švegar zloupotrebljava pravo na pristup informacijama i obezvrjeđuje demokratske tekovine

Strukovne komore u pravnim aktima konstatiraju: U stalnoj sprezi s medijima, uz korištenje lascivnih naslova, članovi Psihološkog proljeća aktivno rade na ostvarenju svog cilja

Psihološkom proljeću su u razdoblju od 3. do 12. lipnja 2020. godine četiri strukovne komore dostavile prvostupanjska rješenja. Tim pravnim aktima Hrvatska komora inženjera strojarstva (HKIS)Hrvatska komora inženjera elektrotehnike (HKIE), Hrvatska komora inženjera građevinarstva (HKIG) i Hrvatske komora arhitekata (HKA), odbile su zahtjev za pristup informaciji o honoraru i ugovoru prof. dr. sc. Jasne Omejec, s obrazloženjem kako podnositelj zahtjeva, koordinator Psihološkog proljeća, Domagoj Švegar, obezvrjeđuje demokratske tekovine i zloupotrebljava pravo na pristup informacijama. Sve četiri komore konstatiraju da u stalnoj sprezi s dnevnim novinama, uz korištenje lascivnih naslova, članovi Psihološkog proljeća aktivno rade na ostvarenju ciljeve zbog kojih je ta inicijativa i osnovana. Zanimljivo, HKIE tvrdnje o lascivnim naslovima ne specificira primjerima, dok i HKIG i HKS i HKA kao primjer lascivnosti navode sljedeća tri naslova :

  • Hrvatske komore iz noćne more,
  • Svemoćne i nikom odgovorne komore,
  • Komore u Hrvatskoj kao zastarjeli sustav zastrašivanja.

Prosudite sami je li koji od njih lascivan i ima li što sporno u ciljevima zbog kojih je inicijativa Psihološko proljeće osnovana, a to su: demokratizirati komore, smanjivati nezakonitosti i nepravilnosti u njihovom radu te drastično podizati njihovu razinu transparentnosti.

Komore konstatiraju i da postupamo s namjerom da naštetimo ugledu i časti prof. dr. sc. Omejec, a time posredno i strukovnim komorama, naručiteljicama pravnog mišljenja navedene autorice…O čemu se tu ustvari radi i zašto komore tolikom žestinom brane pristup informaciji o honoraru za pravno mišljenje prof. dr. sc. Jasne Omejec?

Dva dana nakon izrade pravnog mišljenja, komore ga dostavljaju premijeru Plenkoviću i traže da Vlada RH odustane od donošenja zakona kojima se djelomično ukida obveza članstva u komorama

Prof. dr. sc. Jasna Omejec je u subotu, dana 22. lipnja 2019. godine, komorama predala pravno mišljenje o ustavnopravnim odredbama kojima se ukida obvezno članstvo u komorama. Dva dana kasnije, u ponedjeljak, 24. lipnja 2019. godine, komore mišljenje dostavljaju premijeru RH, Andreju Plenkoviću, sa zahtjevom da Vlada RH odustane od donošenja zakona, koji su bili na dnevnom redu sjednice Vlade RH zakazane za četvrtak, 27. lipnja 2019. godine, a kojim se zakonima ukida obvezno članstvo u komorama za ovlaštene voditelje građenja i ovlaštene voditelje radova.

Koliko je koštala izrada tog pravnog mišljenja, koje su komore dostavile Andreju Plenkoviću?

Naručiteljicama pravnog mišljenja, pravnim osobama s javnim ovlastima, koordinator Psihološkog proljeća je 11. veljače 2020. godine dostavio zahtjev za pristup informaciji o honoraru isplaćenom prof. dr. sc. Jasni Omejec i o ugovoru s istom. Sve četiri komore su u postupanju po tim zahtjevima višestruko prekršile rokove propisane Zakonom o pravu na pristup informacijama (dalje u tekstu: Zakon), a zahtjev su riješile tek nakon intervencije Povjerenika za informiranje, kojemu smo u svibnju 2020. godine podnijeli žalbe. No usprkos tome što su komore, a ne podnositelj zahtjeva, prekršile Zakon, sve 4 komore u svojim pravnim aktima konstatiraju:

  • da članovi Psihološkog proljeća u stalnoj sprezi s dnevnim novinama, uz korištenje lascivnih naslova, aktivno rade na ostvarenju ciljeve zbog kojih je inicijativa Psihološko proljeće i osnovana, 
  • da postupamo isključivo s namjerom da naštetimo ugledu i časti prof. dr. sc. Omejec, a time posredno i strukovnim komorama, naručiteljicama pravnog mišljenja navedene autorice,
  • da Domagoj Švegar, koordinator Psihološkog proljeća, obezvrjeđuje demokratske tekovine i zloupotrebljava pravo na pristup informacijama.

Vidni napredak u odnosima sa strukovnim komorama

Ipak, istini za volju, moramo priznati da je u rješavanju zahtjeva za pristup informacijama došlo do znatnog napretka u odnosu na prošlu godinu. Od komora više ne zaprimamo rješenja (koja su poništena u drugostupanjskom postupku) koja sadrže optužbe da informacije o plaći predsjednika strukovnih komora nama ne služe u znanstvene, istraživačke niti statističke svrhe, nego za izvrgavanje medijskom linču, javnom sramoćenju, omalovažavanju, pozivu na nasilje i govoru mržnje. Sada se optužbe svode na zloupotrebljavanje prava na pristup informacijama i obezvrijeđivanje demokratskih tekovina, što mi ipak vidimo kao napredak. Tko zna, možda nas čeka neki drugi svijet. Možda i naš Domagoj postane “samo” klevetnik, poput pravnice Ivane Zelić, članice Psihološkog proljeća, koja čeka suđenje slijedom tužbe Hrvatske komore fizioterapeuta, za kaznena djela uvrede i klevete, počinjene javno na web-stranici građanske inicijative “Psihološko proljeće”.

U toj tužbi, u cijelosti objavljenoj ovdje,  Hrvatska komora fizioterapeuta navodi da je članica Psihološkog proljeća, “klevetnica” Ivana Zelić, “inkriminiranom objavom istinu uspjela iskriviti svojim neistinitim, klevetničkim i uvredljivim navodima do te mjere da je iz njezine objave o privatnoj tužiteljici stvorena takva slika, kao iz nekakvog šund romana o unutarpartijskoj boljševičkoj borbi za prevlast i obračun sa svakim tko misli drugačije najperfidnijim mogućim metodama, čime je nedvojbeno privatnoj tužiteljici narušena njezina čast i ugled. Tako piše u tužbi, a više o svemu tome možete pročitati na ovoj poveznici.

građanska inicijativa Psihološko proljeće

Kreativni zaključci pravnih akata strukovnih komora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)