Stig’o ćumur: prva tužba strukovne komore protiv Psihološkog proljeća

Svjesni smo već dulje vrijeme da smo „kamen u cipeli“ mnogim komorama i da bi im draže bilo da nas nema. Tada ne bi morale odgovarati na naše zahtjeve za pristup informacijama ni čitati naše tekstove u kojima javno progovaramo o brojnim nepravilnostima u komorskom sustavu. Ali doista nismo očekivali da će se neke od njih latiti i kaznenog progona protiv članova Psihološkog proljeća.

Protiv naše kolegice Ivane Zelić, Hrvatska komora fizioterapeuta (HKF) pokrenula je kazneni postupak zbog kaznenih djela klevete i uvrede, navodno počinjenih u tekstu pod naslovom „Kolika je cijena ugleda Hrvatske komore fizioterapeuta?“. U navedenom tekstu, kolegica je pisala o disciplinskom postupku pokrenutom protiv Gorana Cvetojevića, člana HKF-a, kojem je izrečena mjera ukora radi narušavanja ugleda i časti HKF-a, s obvezom naknade troškova disciplinskog postupka u visini od 16.400,00 kn. Tužbu za naše čitatelje objavljujemo u cijelosti, a zatim ćemo istaknuti neke njene dijelove.

Tužba Hrvatske komore fizioterapeuta (pdf za preuzimanje)

Totalitaristička organizacija boljševičkog tipa?!

Citat iz tužbe, stranica 6, prvi odlomak

Naime, inkriminiranim uvredama okrivljena je očito smišljeno htjela stvoriti sliku o privatnoj tužiteljici kao o nekakvoj nedemokratskoj i totalitarističkoj organizaciji boljševičkog partijskog tipa u kojoj se ne smije nikog kritizirati, u kojoj se ne smiju prijavljivati nikakve nepravilnosti, a koje su brojne, u kojoj je takva jedna fašistoidna organizacija obračunava putem svojih kontroliranih i pristranih sudova u montiranim i netransparentnim procesima sa svima koji iznesu vlastito mišljenje, daju kritiku ili prijave nepravilnost, a zapravo je prava istina suprotno od navedenog i puno jednostavnija“.

Ne znamo odakle inspiracija o boljševicima i fašistima, budući da kolegica Zelić nije u svom tekstu nijednom spomenula boljševike i fašiste, ali znamo da čl. 14. t. 6. Kodeksa fizioterapeutske etike propisuje da se časti i ugledu fizioterapeutske profesije osobito protive:javni istupi kojima se iznose osobni stavovi u svezi odluka i akata koje su donijela tijela Komore“. Čitatelje upućujemo i na prilog emisije Provjereno,

Mnogo volontiranja za pisanje šund romana

Citat iz tužbe, stranica 6, treći odlomak

„To je zapravo jedina relevantna istina u konkretnom slučaju, a iz koje istine je okrivljena svojom inkriminiranom objavom tu istinu uspjela iskriviti svojim neistinitim, klevetničkim i uvredljivim navodima do te mjere da je iz njezine objave o privatnoj tužiteljici stvorena takva slika, kao iz nekakvog šund romana o unutarpartijskoj boljševičkoj borbi za prevlast i obračun sa svakim tko misli drugačije najperfidnijim mogućim metodama, čime je nedvojbeno privatnoj tužiteljici narušena njezina čast i ugled“.

Jesu li naši tekstovi na razini šund romana, ostavit ćemo na procjenu našim čitateljima, ali ono što sigurno možemo reći je da iza svakog objavljenog teksta stoje stotine sati volonterskog rada. Kao neformalna građanska inicijativa, koja okuplja nezadovoljne sadašnje i bivše članove raznih strukovnih komora, nemamo nikakve izvore financiranja. Kada je potrebno podmiriti neke troškove koji se pojave tijekom našeg rada, podmirujemo ih iz vlastitog džepa. Tako će i kolegica Zelić sve troškove koji proizađu iz ovog kaznenog postupka morati podmirivati sama.

Tko plaća troškove sudskog postupka?

HKF, s druge strane, nema financijskih problema s pokretanjem ovakvih postupaka, budući da raspolaže velikim novcima koje dobiva od vlastitih članova. Prema našoj bazi podataka, HKF krajem 2019. godine raspolaže ukupnom imovinom u vrijednosti od 10.424.664,00 kuna, a u banci i blagajni ima na raspolaganju 5.744.026,00 kuna. Ono što ostaje kao otvoreno pitanje jest: jesu li članovi HKF-a svjesni na što se troši njihov novac? Njihov se novac koristi za pokretanje kaznenih postupaka protiv članova-volontera građanske inicijative, čiji je cilj demokratizacija i podizanje transparentnosti rada komore upravo radi tih istih članova, degradiranih i bespomoćnih pred moćnim birokratskim aparatima komore.

Postavlja se pitanje i što komore postižu ovakvim tužbama? Jedno je sigurno: za lokomotivu zvanu Psihološko proljeće samo je stig’o ćumur.

građanska inicijativa Psihološko proljeće

One thought on “Stig’o ćumur: prva tužba strukovne komore protiv Psihološkog proljeća

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)