Prijedlog Psihološkog proljeća o reformi komorskog sustava i donošenju Zakona o komorama podržale su četiri političke opcije

Građanska inicijativa Psihološko proljeće je 8. lipnja 2020. g. od političkih stranka i koalicija zatražila očitovanje o tome hoće li provesti nužne reforme hrvatskog komorskog sustava u sljedećem mandatu Sabora i Vlade, ukoliko budu dio zakonodavne i izvršne vlasti. Istoga smo dana zahtjev za očitovanjem objavili i na našoj web-stranici. Tim smo zahtjevom zatražili odgovore na dva pitanja:

  1. Obvezujete li se žurno donijeti Zakon o komorama, kojim će se na jedinstven i za sve komore obvezujući način regulirati osnivanje i financiranje komora, način obavljanja javnih ovlasti koje su komorama povjerene, način demokratskog izbora dužnosnika i način zakonitog, demokratskog i transparentnog rada i donošenja odluka od strane tijela i dužnosnika komora, demokratska prava i dužnosti članova prema komorama i njihovim tijelima i dužnosnicima, te tijela, ovlasti i način provođenja nadzora nad zakonitošću rada i odluka tijela i dužnosnika komora, te odgovornost dužnosnika i tijela komora za nezakoniti i nepravilni rad?
  2. Obvezujete li se žurno provesti izmjene postojećih zakona kojima je reguliran rad komora na način da se ukine obvezno članstvo u komorama ili da se barem dopusti, uz zakonom propisane uvjete, slobodno osnivanje i konkurencija više komora unutar jedne djelatnosti?

Javnost i birači imaju pravo znati – zahtjev za očitovanjem upućen političkim strankama i koalicijama

Očitovanje o provođenju nužnih reformi hrvatskog komorskog sustava dostavile su nam četiri političke opcije: “MOST nezavisnih lista”, “Domovinski pokret”, “HSLS” i “Snaga”.

Hrast, 365 RIS, Blok za Hrvatsku, Demokrati, Glas, HDZ, HDS, HNS, HSS, HSU, HDSSB, IDS, SDP, Reformisti, Neovisni za Hrvatsku, Nezavisna lista mladih, Nova politika, Promijenimo Hrvatsku, Možemo, Start za Hrvatsku, Suverenisti i Živi zid nisu dostavili pisani odgovor. Koalicija “Stranka s Imenom i Prezimenom, Pametno i FOKUS” dala je podršku glede reformi komorskog sustava, no nositelj njihove izborne liste, u medijima iznosi oprečne stavove.

Očitovanja koja smo zaprimili, objavljujemo u cijelosti, u izvornom obliku.

MOST: Pozitivno se očitujemo na oba pitanja i obvezujemo se pripremiti i predložiti na donošenje Hrvatskom saboru sve potrebne zakone i zakonske izmjene

Most nezavisnih lista podržava Inicijativu Psihološko proljeće u pravednoj borbi za reformu hrvatskog komorskog sustava. S velikom pozornošću pratimo Vaše aktivnosti i konkretne prijedloge koji su usmjereni ka ukidanju monopolske pozicije komora i obveznosti članstva u istima po nedemokratičnim i netransparentnim uvjetima. Stoga se pozitivno očitujemo na oba Vaša pitanja te se obvezujemo u ozračju dijaloga zajedno s Vama pripremiti i predložiti Hrvatskom saboru na donošenje sve potrebne zakone i zakonske izmjene kojima će se regulirati predložene inicijative.

S poštovanjem,
Most nezavisnih lista

Domovinski pokret: U cijelosti smo suglasni sa zahtjevima sadržanim u dopisu, poduprijet ćemo ih kao nova snaga u Hrvatskom saboru

Temeljem Vašeg upita od 08. lipnja 2020. godine, a u svezi zakonske regulacije komorskog djelovanja u RH, ovim putem želimo Vas izvjestiti kako je Domovinski pokret u cjelosti suglasan sa Vašim zahtjevima. Nemali broj članova naših stručnih odbora sa velikim je zanimanjem pratio nedavnu inicijativu Psihološkog proljeća za što transparentnije financijsko djelovanje komora u Hrvatskoj, te pravičnu regulativu primanja komorskih dužnosnika sukladno općem ekonomskom stanju u državi. Stoga Vam ovim putem poručujemo kako će Domovinski pokret kao nova snaga u Hrvatskom saboru poduprijeti zahtjeve sadržane u Vašem dopisu.

S poštovanjem,
Domovinski pokret

HSLS: HSLS podržava inicijativu „Psihološko proljeće“ i daje pozitivan odgovor na oba pitanja!

1) Smatramo da je potrebno „donijeti Zakon o komorama, kojim će se na jedinstven i za sve komore obvezujući način regulirati osnivanje i financiranje komora, način obavljanja javnih ovlasti koje su komorama povjerene, način demokratskog izbora dužnosnika i način zakonitog, demokratskog i transparentnog rada i donošenja odluka od strane tijela i dužnosnika komora, demokratska prava i dužnosti članova prema komorama i njihovim tijelima i dužnosnicima, te tijela, ovlasti i način provođenja nadzora nad zakonitošću rada i odluka tijela i dužnosnika komora, te odgovornost dužnosnika i tijela komora za nezakoniti i nepravilni rad“.

2) Također, potrebno je „provesti izmjene postojećih zakona kojima je reguliran rad komora na način da se ukine obavezno članstvo u strukovnih komorama ili da se barem dopusti, uz zakonom propisane uvjete, slobodno osnivanje i konkurencija više komora unutar jedne djelatnosti“.

U našim programskim javnim politikama dostupnim na https://www.hsls.hr/program, vezano uz pitanje parafiskalnih nameta, spominju se „dobrovolja komorska članstva“.

#manjiNameti
#višeSlobode

Snaga: na našu podršku možete računati

“Šaljemo podršku Vašim nastojanjima da se u rad stručnih komora uvede red. Na našu podršku možete računati i ubuduće, što god budemo mogli učiniti.”

Ovim putem zahvaljujemo navedenim strankama i koalicijama na očitovanju, u nadi da će se zaista zalagati za provođenje nužnih reformi komorskog sustava, u skladu s ovim očitovanjima.

Izađite na izbore!

Građanska inicijativa Psihološko proljeće

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)