Hrvatska komora primalja: Predsjedničina šestina

Hrvatska komora primalja (HKP) je na plaću svoje predsjednice Barbare Finderle u 2018. godini potrošila 13,94 posto svojih godišnjih rashoda ili jednostavnije rečeno 200.111,00 kuna (od nešto manje od 1,5 milijuna kuna ukupnog godišnjeg proračuna). Ista nosi titulu treće najbolje plaćene predsjednice strukovnih komora u Hrvatskoj, prema podacima za 2018. godinu.

Tek nakon dvije žalbe PP-a, HKP je podatke učinila dostupnima

Dio sredstava HKP odnosi se na ostale troškove predsjednice, međutim HKP odbija dostaviti podatke o putnim troškovima, naknadama za korištenje privatnog automobila u službene svrhe, kotizacijama i nagradama u korist svoje predsjednice. Pristup navedenim informacijama zatražili smo još 10. kolovoza 2019. godine, ali HKP nam je 9. rujna 2019. godine odgovorila da taj dio upita ne smatra zahtjevom za pristup informacijama. Psihološko proljeće je potom 24. rujna 2019. godine uputilo žalbu Povjereniku za informiranje jer smatramo da Komora raspolaže informacijama o ostalim troškovima predsjednice, te da ih može dostaviti. Povjerenik je 29. listopada 2019. godine donio rješenje kojim usvaja žalbu inicijative Psihološko proljeće te naložio Hrvatskoj komori primalja da zahtjev Psihološkog proljeća riješi u roku od osam dana.

HKP je rješenjem 14. studenog 2019. godine ponovo odbila dostaviti informacije o troškovima, a  Psihološko proljeće 3. prosinca 2019. godine  ponovno podnosi  žalbu. Navod Komore u kojem ističu kako bi za stvaranje tražene informacije komora trebala angažirati financijskog stručnjaka nismo smatrali valjanim, s obzirom da se ne traži analiza nego pristup informaciji o troškovima predsjednice HKP-a. Nakon izvršenog uvida u troškove Komore, Povjerenik za informiranje utvrđuje da su na analitičkoj kartici glavne knjige sadržani podaci o dijelu isplaćenih troškova predsjednice Hrvatske komore primalja, te je rješenjem Povjerenika za informiranje od 16. travnja 2020. godine, zaključeno da je ta informacija javna i da treba bit dostavljena žalitelju.

Znamo da (opet) ništa ne znamo

Dana 4. lipnja 2020. godine HKP napokon dostavlja analitičku karticu s podacima o dijelu isplaćenih troškova na ime predsjednice, no moramo naglasiti da se radi o samo jednoj analitičkoj kartici gdje dio troškova glasi na ime predsjednice, te da zasigurno ima još troškova koji nisu imenovani, a nalaze se na karticama.

Međutim iz navedene analitičke kartice koja nam je dostavljena saznajemo samo datume i pojedine iznose koji su uplaćivani tijekom 2018. godine sa opisom transakcije na ime predsjednice, ali ne i specifikaciju istih. Iznosi su vrlo pravilno raspoređeni na način da se radi o isplatama krajem svakog mjeseca koji se često ponavljaju iz mjeseca u mjesec, a radi se o često istim ili sličnim brojkama. Navedena kartica vjerojatno nije jedina kartica koja sadrži troškove predsjednice, međutim troškovi na ostalim karticama nisu specificirani po članovima Komore, no i da jesu, sada je jasno da isti vjerojatno također ne bi (kad bi bili dostavljeni) sadržavali informaciju o svrsi utrošenih sredstava.

Unatoč tome brojka od preko 44.000,00 kn za samo dio troškova koji su utrošeni na ime predsjednice, uz plaću od 200.111,00 kn godišnje čini pozamašni iznos od gotovo četvrt milijuna kuna za koje možemo reći da je predsjednica direktno ili indirektno koristila kako bi se borila da svojim članovima koji uredno plaćaju članarine osigura bolje uvjete rada. Dakle, šestina od svake članarine koju primalje uplaćuju Komori odlazi na plaću i troškove njihove predsjednice. Je li to dobro uložen novac mogu nam reći samo ti isti članovi komore.

 

Maja Bijelić, mag. psych.

One thought on “Hrvatska komora primalja: Predsjedničina šestina

  1. Jadna je i bjedna zmamo da je raskalašena od prvog dana ida plaćamo garderobu njoj uz plaću o kakvoj mogu samo sanjati.Nije me sram reć ništa javno i sestru je zaposlila uzase.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)