Ponovno pobjeda Psihološkog proljeća nad Hrvatskom komorom fizioterapeuta: Visoki upravni sud poništio odluku suda komore

Opet nam je došlo proljeće u decembru! Prva velika pobjeda Psihološkog proljeća nad Hrvatskom komorom fizioterapeuta (HKF-om) zbila se 28. prosinca 2020. godine kada je Općinski sud u Bjelovaru nepravomoćno oslobodio našu Ivanu Zelić u kaznenom postupku pokrenutom od strane HKF-a zbog navodnog počinjenja kaznenih djela uvrede i klevete, a radi teksta o disciplinskom postupku pokrenutom protiv Gorana Cvetojevića.

U lipnju 2019. godine Goran Cvetojević proglašen je odgovornim za uvredljivo ponašanje prema komori, a zbog kojeg postupka je morao platiti troškove disciplinskog postupka u iznosu od 16.400,00 kn. Isti dan, za istu disciplinsku povredu proglašena je odgovornom Draženka Šarić Šimić, ali je za troškove disciplinskog postupka morala platiti čak iznos od 19.132,50 kn. O kafkijanskom disciplinskom postupku protiv naše Draženke pisali smo još u proljeće 2020. godine.

Srećom, Draženka je pokrenula upravni spor protiv odluke Visokog suda časti HKF-a. U studenom 2020. godine Upravni sud u Zagrebu poništio je odluku Visokoga suda časti HKF-a i utvrdio da Draženka nije počinila disciplinsku povredu. U prosincu 2022. godine Visoki upravni sud RH potvrdio je odluku prvostupanjskog suda i time pravomoćno potvrdio da Draženka nije počinila nikakvu disciplinsku povredu.

Presuda_Visokog_upravnog_suda_RH

Ova presuda ima izrazito važan značaj, ne samo za članove HKF-a, već i za članove drugih komora protiv kojih su pokrenuti disciplinski postupci. Naime, predsjednica Suda časti HKF-a u postupku protiv Draženke bila je sutkinja Ivana Čalić, u to vrijeme sutkinja Županijskog suda u Zagrebu. Komorski sudovi često kao članove svojih sudova uzimaju odvjetnike ili redovne suce jer na taj način žele prikazati „neovisnost“ i „profesionalnost“ vlastitog suda. Međutim, u ovom slučaju vidimo da je sutkinja Županijskog suda u Zagrebu sudjelovala u donošenju odluke koja evidentno nije bila donesena u skladu s internim propisima komore. Važno je naglasiti da „vanjski“ suci komorskim sudova bivaju plaćeni za svoj rad od strane tih istih komora te time dovode u pitanje vlastitu nepristranost.

Stoga ponovno pozivamo sve članove HKF-a, ali i drugih komora, da protiv odluka komora kojima se proglašavaju odgovornima za disciplinske povrede obvezno pokrenu upravne sporove jer jedino sudska kontrola može garantirati adekvatnu nepristranost sudaca koji odlučuju u postupku.

Našoj Draženki čestitamo i nadamo se što bržem povratku njezinih 19.132,50 kn!

Vaše Psihološko proljeće

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)