Proljeće 28. u decembru

Psihološko proljeće – Hrvatska komora fizioterapeuta 1:0

Naša kolegica Ivana Zelić, u kaznenom postupku pokrenutom od strane Hrvatske komore fizioterapeuta (HKF) zbog njezinog teksta o disciplinskom postupku protiv Gorana Cvetojevića, a radi kaznenih djela klevete i uvrede, nepravomoćno je oslobođena optužbi po svim točkama privatne tužbe.


Na ročištu zakazanom 6. listopada 2020. godine, na koje Ivana nije mogla pristupiti zbog obveza na studiju i epidemiološke situacije, odvjetnik HKF-a, Ivan Kobaš predložio je da sud raspiše tjeralicu, iako se ne radi o kaznenim djelima koja se progone po službenoj dužnosti, niti postoji rješenje o istražnom zatvoru, a što su zakonske pretpostavke za izdavanje tjeralice. Sud je zahtjev odbio te odgodio ročište za 22. prosinca.

Na ročištu 22. prosinca predloženi su dokazni prijedlozi, između ostalih i dva televizijska priloga emisije Provjereno o radu HKF-a koji su emitirani u ožujku 2018. godine te su prihvaćeni kao dokazi obrane.

Na ročištu 28. prosinca saslušana je predsjednica Mirjana Grubišić kao svjedokinja, koja je između ostalog, u svojem iskazu izjavila da HKF ne može postupati po mjerama koje je predložilo Ministarstvo zdravstva u upravnom nadzoru iz 2014. godine jer su predložene mjere suprotne Statutu HKF i da je HKF postupio po prijedlogu mjera Ministarstva HKF danas više ne bi postojao „jer bi morali sami sebe ugasiti kao HKF“.

Podsjetimo se, upravni nadzor je 2014. godine utvrdio da postoje neregularnosti u natječaju za izbor predsjednika komore provedenom krajem 2013. godine te je predložilo da skupština komore poništi natječaj i donese novu odluku o raspisivanju natječaja. Na tom neregularnom natječaju kao predsjednica HKF-a izabrana Mirjana Grubišić. Ostaje nejasno je zašto bi HKF prestao postojati provođenjem mjera od strane Ministarstva zdravstva, osim ako vrijedi načelo „komora – to sam ja“, pa samim poništenjem natječaja na kojem je ona izabrana za predsjednicu znači i prestanak komore kao takve.

Između ostalog, Mirjana Grubišić je izjavila da će od Agencije za zaštitu osobnih podataka zatražiti zabranu da Ivana Zelić koristi njezino ime i prezime na portalima jer Ivana Zelić nije istraživačka novinarka kojoj bi to bilo dozvoljeno.

Sud je utvrdio da je optužena dokazala „postojanje ozbiljnog razloga za istinitost sadržaja vrijednosnog suda u spornom inkriminiranom tekstu koji je potkrepljen i utemeljen na materijalnoj dokumentaciji“ te da inkriminirane riječi sud ne nalazi uvredljivim. Sud je prihvatio obranu Ivane Zelić te ju je nepravomoćno oslobodio po svim točkama optužbe, naložio HKF-u plaćanje troškova Ivani Zelić i paušalnog troška sudu.

HKF ima mogućnost uložiti žalbu na presudu, što vjerujemo da će i učiniti, a što i dalje upućuje na neadekvatno raspolaganje komorskim novcem.

Ovim putem pozivamo članove HKF-a da se angažiraju te aktivno uključe u rad HKF-a kako bi se uspostavila kvalitetnija kontrola nad potrošnjom komorskog novca.

Do podnošenja žalbe ima vremena, a mi možemo zaključiti da se (psihološko) proljeće barem malo pokazalo 28. u decembru.

Vaše Psihološko proljeće

proljeće stoji iza barikade
s podignutom rukom
zar sumnjaš u svoju djecu
misliš da ne pamte

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)