Visoki upravni sud ukinuo nezakonite odredbe Kodeksa fizioterapeutske etike

Nastavljamo s novim pravnim pobjedama!

U listopadu 2020. godine naša Ivana Zelić podnijela je obavijest o nezakonitosti odredaba Kodeksa fizioterapeutske etike i Pravilnika o pravima i obvezama fizioterapeutima. Osporenim odredbama od članova HKF-a tražilo se da uvijek podržavaju stavove tijela HKF-a, a osobito kada se obraćaju medijima, zabranjivali su se javni istupi kojima se iznose osobni stavovi u svezi akata koje je donio HKF te se obvezivalo članove da se javno ograde ako netko o njima u sredstvima javnog priopćavanje piše na način da se nanosi šteta fizioterapeutskoj profesiji.

Visoki upravni sud na sjednici održanoj u prosincu 2021. godine ukinuo je navedene odredbe Kodeksa i Pravilnika utvrđujući da je HKF prekoračio zakonske ovlasti, budući da Zakon o fizioterapeutskoj djelatnosti ne nameće dužnost članovima da javno reagiraju i da se ograde od izvješćivanja kojim se nanosi šteta ugledu fizioterapeutske profesije. Sud nadalje zaključuje da je ograničenje slobode mišljenja članova nerazmjerno budući da se podržavanje stavova HKF-a od članova očekuje i u privatnom i u profesionalnom životu. Odredba kojom se zabranjuje iznošenje osobnih stavova u javnim istupima nije utemeljena na legitimnom cilju, što je uvjet prema Konvenciji za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Presude možete pročitati u cijelosti na donjim linkovima.

Presuda 1
Presuda 2

Ove dvije presude su ponovno veliki uspjeh naših volonterki i volontera i iznimno važan doprinos u borbi za slobodu mišljenja koja se komorskim internim propisima želi ograničiti.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)