HKMS, HDZ i HSLS – zajedno za transparentnost

Drago nam je kada vidimo da velik broj ljudi čita naše tekstove. Ali posebno nam je drago kada zaposlenici komora čitaju naše tekstove i ponekad čak poslušaju i pokoji savjet.

Pred nekoliko mjeseci, napisali smo tekst o tome kako Hrvatska liječnička komora (HLK) i Hrvatska komora medicinskih sestara (HKMS) odbijaju dostaviti informacije o 10 osoba kojima su te dvije komore u kumulativu isplatile najveći novčani iznos tijekom 2018. godine te popis osoba kojima su isplaćena sredstva sa stavke „intelektualne i osobne usluge“. U tom tekstu smo savjetovali HKMS da dio donacija preusmjeri na edukaciju svoje službenice za informiranje zbog loše napisanog rješenja kojim se odbija pristup informacijama. Moguće da su taj savjet poslušali, ali očito su izabrali loš tečaj. U tužbi se razbacuju mnogim presudama, čak i onima Europskog suda, ali ne baš smisleno.

Naime, doc. dr. sc. Domagoj Švegar žalio se na rješenje HKMS-a kojim su odbili dostaviti zatražene informacije. Podsjetimo se, zahtjev je poslan u kolovozu 2019. godine, ali postupak do danas nije okončan jer HKMS već dva puta odbija postupiti po rješenjima Povjerenika.

Prošli tjedan, Švegar je zaprimio upravnu tužbu HKMS-a protiv rješenja Povjerenika za informiranje. Za mjesec dana bit će točno dvije godine otkada je poslan zahtjev za pristup informacijama, a očito je da ćemo na tražene informacije čekati još najmanje dvije godine, budući da je HKMS odlučio pokrenuti upravni spor te na takav način odgoditi dostavu zatraženih informacija.

Tužbu objavljujemo u cijelosti.

Tužba je biser pravničkog neznanja i nerazumijevanja prava na pristup informacijama i zaštite osobnih podataka, pa predlažemo nastavnicima na pravnim fakultetima da ju koriste kao primjer loše pravne argumentacije.

Dio koji nam je zanimljiv je stalna mantra HKMS-a prema kojoj je Švegar zloupotrebljava pravo na pristup informacijama te kao argument za navedeno navodi članke objavljene na različitim portalima koji kritiziraju rad komora, a koji nisu uopće pisani od strane Psihološkog proljeća.

Dodatna zanimljivost jest da je HDZ, uz podršku HSLS-a, predložio Marija Gazića, predsjednika HKMS-a, za člana Upravnog vijeća Opće bolnice Bjelovar. Upravo je predsjednik HKMS-a Mario Gazić potpisnik upravne tužbe protiv rješenja Povjerenika za informiranje.

S obzirom da prijedlog dolazi od novog bjelovarskog župana Marka Marušića iz redova HDZ-a, odluka uopće ne iznenađuje. Naravno, i predsjednik HKMS-a je u HDZ-u, u slučaju da ste možda posumnjali.
Ali očito i Dario #transparentno Hrebak nema problema s imenovanjima osoba koje rade sve da bi se onemogućio pristup informacijama o potrošnji komorskih sredstava.

Dobra stara jednadžba još uvijek vrijedi: HKMS + HDZ + HSLS = transparentnost.

Vaše Psihološko proljeće

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)