Svjetlo na kraju pravosudnog tunela: HKF izgubio parnični spor protiv Ivane Zelić

Hrvatska komora fizioterapeuta (HKF) izgubila je parnični spor koji je pokrenula protiv naše članice Ivane Zelić radi teksta „Kolika je cijena ugleda Hrvatske komore fizioterapeuta?“. Kao što smo već pisali, HKF je protiv Zelić zbog pokrenuo i kazneni i parnični postupak zbog teksta u kojem je analizirala disciplinski postupak protiv Gorana Cvetojevića, člana HKF-a. Općinski sud u Bjelovaru oslobodio je Zelić optužbe za kaznena djela klevete i uvrede u prosincu 2020. godine, ali HKF se žalio na presudu te je predmet od travnja 2021. godine na Županijskom sudu u Dubrovniku, gdje čeka pravomoćno okončanje postupka.

U tužbi je HKF tvrdio da mu je objavljenim tekstom povrijeđeno pravo osobnosti te je tražio naknadu štete u iznosu od 30.000 kn. Na sramotu hrvatskog pravosuđa, u veljači 2022. godine sutkinja Dijana Mađerčić u potpunosti je usvojila tužbeni zahtjev i naložila Zelić isplatu naknade štete u iznosu od 30.000 kn. Kao glavni dokaz povrede osobnosti prvostupanjski sud je uzeo iskaz predsjednice HKF-a Mirjane Grubišić koja je tvrdila da su nakon objavljivanja teksta „zvali kolege iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine i postavljali pitanja što se događa jer su na web stranici vidjeli demanti koji je Komora objavila nakon ove objave pa je kolegama morala objašnjavati da je sve to neargumentirano i da ništa nije istina“. Također, prvostupanjski sud je kao dokaz prihvatio izjavu predsjednice prema kojoj se jedan pacijent žalio Komori da nije dobio traženu uslugu, a koji je, nakon upute da mora podnijeti prigovor u pisanom obliku, izjavio da je „Komora i ovako i onako kriminalna organizacija i da neće slati pisani prigovor“. Prvostupanjski sud je ocijenio da je ovakvo postupanje pacijenta, a da je pritom ostalo nejasno je li pacijent zvao prije ili poslije objave teksta, dovoljan dokaz da je Komori nastala šteta.

Međutim, drugostupanjski sud je prihvatio žalbene navode Zelić prema kojima je potpuno neživotno i nelogično da su zbog objavljenog teksta Komoru kontaktirali „kolege iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine“, a da pritom nitko iz Hrvatske nije kontaktirao HKF, s obzirom da HKF predstavlja fizioterapeute na teritoriju Republike Hrvatske. Navode predsjednice Mirjane Grubišić o „kolegama iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine“ drugostupanjski sud je ocijenio kao općenite i paušalne te je zaključio da „nije moguće utvrditi tko su uopće te ‘kolege’ i koji je bio sadržaj njihovih upita, da bi se uopće njezinim iskazom mogla utvrditi bilo šteta, bilo uzročna veza između štete i sporne objave tužiteljice“.

HKF je pravomoćno izgubio parnični spor te je dužan Zelić naknaditi 11.481,50 kn parničnih troškova.

2022-10-06-Drugostupanjska-presuda

Važno je napomenuti da je Županijski sud u Velikoj Gorici, u vijeću sastavljenom od sudaca Verice Kos, Gorana Škugora i Vesne Gašparuš – Horvat, kao drugostupanjski sud zaprimio predmet u lipnju 2022. godine, a presudu je donio u listopadu 2022. godine, dakle presuda je donesena u roku kraćem od četiri mjeseca. S druge pak strane, Županijski sud u Dubrovniku u kaznenom postupku nije poduzeo nijednu radnju godinu i pol dana. Predmet je dodijeljen u rad sucu Sveti Vićanu.

Još jedna pobjeda Psihološkog proljeća nad HKF-om i još jedan poraz fizioterapeutske struke koju predstavlja vodstvo spremno trošiti njihov novac na besmislene pravne postupke.

Vaše Psihološko proljeće

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)