Pravobraniteljica za djecu odgovorila Psihološkom proljeću i demantirala ministricu Divjak: Hrvatskom saboru i MZO-u godinama ukazujemo na nedostatak stručnih suradnika

Premda se prosvjetna inspekcija proglasila nenadležnom za postupanje po prijavi Psihološkog proljeća o kršenju državnog pedagoškog standarda u više stotina osnovnih škola, ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak, ustvrdila je da stručnih suradnika u školama ima i previše. Međutim, iz dokumentacije Grada Rijeke o stručnim suradnicima u svim osnovnima školama na njihovom području, proizlazi da su podaci Psihološkog proljeća točni za sve osim jedne osnovne škole. Od 23 osnovne škole, kojima je Grad Rijeka osnivač, 12 ih zapošljava manji broj stručnih suradnika od broja propisanog državnim pedagoškim standardom!

S obzirom na to da je pravobraniteljica za djecu dužna pratiti usklađenost zakona i drugih propisa u Republici Hrvatskoj koji se odnose na zaštitu prava i interesa djece s odredbama Ustava Republike Hrvatske, Konvencije o pravima djeteta i drugih međunarodnih dokumenta koji se odnose na zaštitu prava i interesa djece, predstavku o kršenju državnog pedagoškog standarda dostavili smo i Uredu pravobraniteljice za djecu. Dječjoj pravobraniteljici smo dostavili elaborat Psihološkog proljeća o stručnim suradnicima u osnovnoškolskom sustavu i ukazali na velike razmjere manjka stručnih suradnika.

Pravobraniteljica za djecu, Helenca Pirnat Dragičević, odgovorila je Psihološkom proljeću. Podaci kojima raspolaže pravobraniteljica kontradiktorni su tvrdnjama ministrice Blaženke Divjak, a sukladni s rezultatima istraživanja Psihološkog proljeća i dokumentacijom Grada Rijeke. Pravobraniteljica za djecu obavijestila nas je da već nekoliko godina ukazuje Hrvatskom Saboru na nedostatak stručnih suradnika u školama te da šalje preporuke za zapošljavanje MZO-u.

Podrška pravobraniteljice za djecu dodatni je poticaj Psihološkom proljeću za ustrajnost u borbi za dječja prava i poštivanje zakona, a njen odgovor citiramo u tekstu koji slijedi:

Zahvaljujemo na informacijama koje ste nam dostavili. Svaka takva informacija značajna je pravobraniteljici za djecu u kontekstu praćenja zaštite i ostvarivanja prava i najboljih interesa djece u području odgoja i obrazovanja. Želimo istaknuti kako se pravobraniteljica za djecu kontinuirano zalaže za zapošljavanje stručnih suradnika svih potrebnih profila kao i zapošljavanje mobilnih timova stručnih suradnika tamo gdje nije moguće zapošljavanje svih profila stručnih suradnika na puno radno vrijeme. Stajališta smo da zapošljavanje stručnih suradnika u školama ne smije isključivo ovisiti o broju djece, nego o njihovim stvarnim potrebama te je nužna individualna procjena i pristup svakoj pojedinačnoj školi. O nedostatku stručnih suradnika i potrebi njihovog zapošljavanja izvještavamo Hrvatski Sabor svake godine u svojem godišnjem izvješću o radu, a na početku svake školske godine upućujemo, među ostalim i preporuku za zapošljavanje nadležnom ministarstvu te im se obraćamo s istim zahtjevom u svakom pojedinačnom slučaju za kojeg saznamo. Vjerujemo da će nadležno ministarstvo razmotriti sve informacije koje ste im dostavili te Vam odgovoriti na postavljena pitanja te da će s posebnom pažnjom pristupiti rješavanju pitanja zapošljavanja stručnih suradnika u školama na dobrobit djece, učenika škola.

Pravobraniteljice, hvala Vam!

doc. dr. sc. Domagoj Švegar

Psihološko proljeće, koordinator inicijative

 

One thought on “Pravobraniteljica za djecu odgovorila Psihološkom proljeću i demantirala ministricu Divjak: Hrvatskom saboru i MZO-u godinama ukazujemo na nedostatak stručnih suradnika

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)