Grad Rijeka ustupio nam je dokumentaciju o osnovnim školama: Podaci Psihološkog proljeća su u potpunosti točni za sve osim jedne osnovne škole

Odjel gradske uprave za odgoj i školstvo Grada Rijeke odazvao se pozivu Psihološkog proljeća jedinicama lokalne i područne samouprave i dostavio nam podatke o stručnim suradnicima zaposlenim u ukupno 25 osnovnih škola na njihovom području. Na taj način omogućena nam je provjera točnosti podataka koji su analizirani u svrhu izrade elaborata o stručnim suradnicima u osnovnoškolskom sustavu RH, objavljenom na našoj mrežnoj stranici 19. veljače 2020. godine. Provjera vjerodostojnosti podataka bila nam je glavni cilj, s obzirom na to da je ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak, nedavno ustvrdila kako u osnovnoškolskom sustavu imamo višak stručnih suradnika, što je potpuno kontradiktorno zaključcima našeg istraživanja.

Podršku Psihološkom proljeću izjavilo 47 udruga, 1600 fizičkih osoba i 1 jedinica lokalne samouprave – Grad Rijeka

Osim provjere točnosti podataka otvorenom molbom i peticijom zatražili smo i deklarativnu podršku od jedinica lokalne i regionalne samouprave te udruga građana i neprofitnih organizacija, u namjeri da se provjere podaci do kojih smo došli te da se, na dobrobit učenika, u svakoj školi osigura primjena zakona i normi propisanih državnim pedagoškim standardom. Ukupno nam je podršku izjavilo 47 udruga građana, peticiju je potpisalo preko 1600 građana, a od županija, gradova i općina, podršku smo dobili od grada Rijeke.

Odjel gradske uprave za odgoj i školstvo Grada Rijeke je u potpunosti podržao našu inicijativu i nastojanja da ishodimo provjeru tvrdnji o manjku stručnih suradnika u pojedinim osnovnim školama, ističući kako se brojne ustanove i institucije s područja odgoja i obrazovanja, uključujući i Grad Rijeku, već godinama susreću s negativnom situacijom manjka stručnih suradnika raznih profila. Grad Rijeka, kao osnivač 23 redovite osnovne škole i dvije posebne odgojno-obrazovne ustanove na području Rijeke, također godinama kontinuirano obavještava Ministarstvo o navedenoj problematici i apelira na važnost rješavanja tog problema, kao i na potrebu usklađivanja sustava visokog obrazovanja s potrebama u školama. Zbog svega navedenog, odlučili su nam pružiti podatke o broju stručnih suradnika, učenika s teškoćama u razvoju i ostale relevantne informacije vezane uz osnovne škole kojima su osnivači, a koje mogu doprinijeti ostvarenju našeg zajedničkog cilja – omogućavanju pravednog i ravnopravnog pristupa odgoju i obrazovanju u Hrvatskoj.

Podaci Grada Rijeke identični su podacima Psihološkog proljeća za 21 od 23 redovite OŠ

U odnosu na podatke koje smo dobili od Grada Rijeke za 23 redovite osnovne škole (posebne odgojno-obrazovne ustanove naime nismo uključili u istraživanje), uočena su samo manja odstupanja od podataka kojima raspolažemo u našem elaboratu. Naime, za 21 školu imamo identične podatke, dok smo kod dvije škole uočili određena odstupanja. U Osnovnoj školi Pećine među stručne suradnike nije navedena defektologinja koja je zaposlena kao stručna suradnica i knjižničarka u Odjelu za slijepu i slabovidnu djecu. U Osnovnoj školi Gornja Vežica su dvije učiteljice defektologinje u produženom stručnom postupku koje nismo ubrojili među stručne suradnike. No, sudeći prema Godišnjem planu i programu Osnovne škole Gornja Vežica, podaci navedeni u elaboratu su ispravni te učiteljice defektologinje nisu navedene među stručne suradnike, već kao učiteljice defektologinje u PSP-u.

 Manjak stručnih suradnika u 50% osnovnih škola, kojima je osnivač Grad Rijeka

Od 23 osnovne škole, kojima je Grad Rijeka osnivač, 12 ih zapošljava manji broj stručnih suradnika od broja propisanog državnim pedagoškim standardom. Podatke o tim školama dostavili smo u sklopu predstavke prosvjetnoj inspekciji, ali ona se proglasila nenadležnom, a ministrica Divjak zaključila je kako je “broj stručnih suradnika u školama na razini cijeloga sustava veći od broja predviđenog Državnim pedagoškim standardom”. Prema našim podacima, 338 stručnih suradnika nedostaje u osnovnim školama diljem Hrvatske. Uzevši u obzir službene podatke Ministarstva došli smo do spoznaje da je taj broj čak i veći, točnije, da je 368 stručnih suradnika manje nego što bi trebalo biti prema državnom pedagoškom standardu.

Iva Jakšić, mag. psych.

One thought on “Grad Rijeka ustupio nam je dokumentaciju o osnovnim školama: Podaci Psihološkog proljeća su u potpunosti točni za sve osim jedne osnovne škole

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)