Postoje samo dvije vrste ljudi: pravednici koji se smatraju grešnima i grešnici koji se smatraju pravednima

Prošli tjedan smo zaključili sa zanimljivim tekstom našeg novog kolege odvjetnika Ivice Bana u kojem iz perspektive odvjetnika postavlja tezu o (ne)ustavnosti trenutnog komorskog uređenja u Republici Hrvatskoj. Jedan od ciljeva naše inicijative jest javna rasprava o trenutnom uređenju komorskog sustava te njegovoj svrhovitosti, uzimajući u obzir da je Hrvatska članica Europske Unije te kao takva mora poštovati pravnu stečevinu Europske Unije. Reakcije na tekst su bile pozitivne i od strane naših čitatelja i od strane određenih pravnih stručnjaka.

Međutim, ono što nismo očekivali je da će početkom ovog tjedna naš kolega Ivica Ban zaprimiti odluku Disciplinskog tužiteljstva Hrvatske odvjetničke komore (HOK) prema kojoj se protiv njega pokreće disciplinski postupak radi teže povrede dužnosti i ugleda odvjetništva.

Neprofesionalni pravednik

Prošli tjedan smo objavili priču o slučaju iz Hrvatske komore fizioterapeuta, u kojoj smo saznali da se, prema stajalištu Suda časti HKF-a, prijavitelji nepravilnosti u radu komora smatraju izdajnicima. Moguće je da je i ova priča slična.

HOK tereti Bana što je 5. srpnja 2018. godine uputio e-mail tadašnjem predsjedniku HOK-a Robertu Travašu sljedećeg sadržaja:

Dodatno me posve ljudski i kolegijalno ogorčio monstruozni, činjenično i pravno posve neutemeljeni i neopravdani te očigledno montirani disciplinski postupak koji je zbog mojih ili navodno mojih građanskih komentara na Facebooku i nekim lokalnim Internet portalima protiv mene pokrenut i očigledno izlobiran od strane odvjetničkog lobija koji zastupa organizatore parkiranja u RH (64 tvrtki članova Hrvatske parking udruge www.hpu.hr u svim gradovima i općinama u Hrvatskoj), a u kojem postupku su dosad na najgrublji način povrijeđena brojna moja ljudska i članska prava zajamčena Ustavom, zakonom i Statutom HOK-a“ te smatra da je Ban time povrijedio svoje dužnosti prema tijelima Komore.

Naime, protiv Ivice Bana je već proveden disciplinski postupak pred Disciplinskim sudom HOK-a te je 2018. godine nepravomoćno proglašen krivim zbog javnog istupanja u postupcima u kojima je zastupao građane radi naplate parkinga u Dubrovniku. Na kraju je Ustavni sud u postupku pokrenutom od strane Ivice Bana presudio u korist građana.

Zašto je Ivica Ban ogorčen nepravomoćnom presudom HOK-a protiv koje se provodi žalbeni postupak možete se uvjeriti sami, presudu objavljujemo u cijelosti, a posebno skrećemo pažnju na dio obrazloženja u kojem HOK utvrđuje sljedeće:

„Ovo Vijeće naglašava kako posebnu težinu ovom djelu daje činjenica da je disc. okrivljenik javne istupe činio kroz duže vremensko razdoblje, zbog čega je sve postalo dostupno velikom broju javnosti. Vijeće uočava da se disc. okrivljenik borio za pravdu, ali je to činio na neprofesionalan, neprikladan i nezakonit način, potpuno pogrešnim sredstvima, nepriličnim odvjetniku i odvjetničkoj profesiji.“

HOK-u pravda očito nije visoko na listi prioriteta.

Presuda HOK-a od 15.1.2018.

Nedostojna kritika

Problematičnim smatraju i Banov e-mail poslan 22. svibnja 2019. godine članovima Odvjetničkog zbora Dubrovnik:

„Nažalost naša Komora i njena tijela, bolje reći njeni dužnosnici, su nas obične članove Komore odavno smjestili na razinu idiota kojima je dovoljno ponuditi „kruha“ (prigodni ručak ili večeru) i „igara“ (teniski susreti, open balovi, izleti), ali koje skoro ni o čemu važnom što se tiče Komore i njenog rada ne treba informirati ili ne daj Bože konzultirati… Mislim da je došlo vrijeme da kažemo dosta takvom ponašanju dužnosnika i službenika Komore koje mi plaćamo, nagrađujemo i nadoknađujemo im ‘troškove’ iz naših članarina i drugih davanja, a da nas oni pritom ni o čemu važnom poput npr. izmjena temeljnih akata (Statuta, Kodeksa odvjetničke etike, Odvjetničke tarife) i organizacije HOK-a, ne žele pitati, konzultirati, pa ni pravodobno informirati“.

Prema mišljenju HOK-a, Ban je ovim e-mailom „istupao nedostojno“, rječnikom Statuta HOK-a.

Odluku HOK-a možete u cijelosti vidjeti ovdje:

Odluka HOK-a o pokretanju disciplinskog postupka

Zašto HOK disciplinski postupak za prekršaj iz 2018. pokreće početkom 2020. godine?

Odvjetnik Ivica Ban još je prošle godine uputio predstavku Povjereniku za informiranje radi HOK-ovog nepoštivanja odredaba Zakona o pravu na pristup informacijama. U srpnju 2019. godine Povjerenik je uputio HOK-u upozorenje u kojem je utvrđeno da HOK ne provodi zakonske obveze objavljivanja informacija te objavljivanja dokumenata u svrhu savjetovanja s javnošću. HOK traži produljenje roka za 60 dana radi ispunjavanja zakonskih odredbi (iako je Zakon na snazi od 2015. godine, što znači da HOK nije poštivao zakonske obveze dulje vrijeme) te krajem studenog 2019. godine, dakle prekoračenjem roka koji je Povjerenik zadao, dostavlja izvješće kojim obavještava Povjerenika da je HOK usklađen sa svim zakonskim obvezama prema Zakonu o pravu na pristup informacijama.

Međutim, Povjerenik analizom dostavljenog izvješća u siječnju 2020. godine utvrđuje najmanje 10 nepravilnosti u radu HOK-a u odnosu na zakonske obveze prema Zakonu o pravu na pristup informacijama te najmanje 5 točaka iz upozorenja Povjerenika na koje se HOK u potpunosti oglušio. Drugim riječima, HOK u izvješću dostavljenom Povjereniku tvrdi da ispunjava zakonske obveze, ali u stvarnosti ih ne ispunjava.

Samo neki od primjera HOK-ovog nepoštivanja zakonskih obveza su: neobjavljivanje godišnjih planova i izvješća o radu unatoč upozorenju Povjerenika iz srpnja 2019. godine, neodgovarajuće objavljivanje financijskih izvješća, neobjavljivanje zaključaka sa službenih sjednica Skupštine i Upravnog odbora te nepravodobno objavljivanje informacija.

Također, HOK se nije očitovao na Povjerenikov zahtjev o informaciji je li u 2018. i 2019. godini dodjeljivao bespovratna sredstva, sponzorstva, donacije ili druge pomoći, uključujući popis korisnika i visinu iznosa.

Napominjemo još jednom, navedeni postupak iniciran je od strane Ivice Bana.

Slučajnost ili ne?

Posljednji Povjerenikov dopis u kojem poziva HOK da konačno uskladi postupanja sa Zakonom o pravu na pristup informacijama dostavljen je HOK-u 27. siječnja 2020. godine te je HOK-u ostavljen rok od 20 dana da uskladi postupanja sa zakonom.

Dopis Povjerenika za informiranje

Odluka HOK-ovog Disciplinskog tužiteljstva o pokretanju disciplinskog postupka protiv Ivice Bana za dva e-maila poslana 2018. i 2019. godine je sastavljena 30. siječnja 2020. godine.

Zaključak o povezanosti prethodnih radnji prepuštamo našim čitateljima.

Očito nas čeka još jedan kafkijanski komorski postupak, ali sigurniji smo nego ikada da se slažemo s Pascalom: „postoje samo dvije vrste ljudi – pravednici koji se smatraju grešnima i grešnici koji se smatraju pravednima“.

One thought on “Postoje samo dvije vrste ljudi: pravednici koji se smatraju grešnima i grešnici koji se smatraju pravednima

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)