Po naknadama se komora poznaje

Skromni Seta i Hrvatska psihološka komora

Legenda kaže da je oduševljeni indijski car Šeram odlučio nagraditi Setu – podanika koji je izmislio njegovu omiljenu igru šah. Bogati car pitao je Setu što želi za nagradu, a Seta je zatražio tek jedno zrno pšenice za prvo polje šahovske ploče, pa dva zrna za drugo polje, četiri za treće, osam za četvrto i tako redom – duplo više zrna za svako sljedeće polje. Car je bio iznenađen skromnošću Setine želje no ubrzo su carevi matematičari izračunali da u hangarima nema dovoljno zrna da se Seti ispuni želja. Zrna nije bilo dovoljno ni u žitnicama cijelog carstva pa čak ni na svim prostranstvima zemlje. Strpljivi carski matematičari izračunali su da bi se Setina želja ispunila tek kada bi se isušila sva mora i oceani, a cijela kugla zemaljska pretvorila u oranice. Car je bio zapanjen. Radilo se o  brojci od 18 kvadrilijuna zrna pšenice.

Pitate se kakve veze imaju Seta i Hrvatska psihološka komora? Nažalost imaju.

Upravni odbor Hrvatske psihološke komore, naizgled skroman poput carevog podanika Sete, donio je 6. prosinca 2019. godine odluku o naknadama koje bi članovi trebali plaćati. Podulji niz različitih naknada predvodi naknada za postupak upisa u upisnik članova HPK, a koja iznosi 400 kn. Ništa strašno, zar ne?

No, ako ste u nekom trenutku prestali obavljati psihološku djelatnosti i spisali se iz članstva, naknada za sljedeći upis stajat će vas 800 kn. Naknada za treći upis je 1.600 kn, a za svaki sljedeći je duplo veća od prethodne. Naknada za deseti upis u cijenjeni upisnik iznosila bi “zanemarivih” tek nešto više od 200 tisuća zrna, oprostite, kuna. Dvadeseti upis? … 209.715.200 kn (slovima: dvjestodevetmilijunasedamstopetnaesttisućaidvjesto kuna).

Za Komoru je trošak upisa potpuno jednak prvi, drugi, treći, deseti ili dvadeseti put. Čemu onda takav eksponencijalan rast naknade? Na to pitanje odgovor imaju tek djelatnici Komore.

… a njihov broj u Komori također (eksponencijalno) raste. O tome smo već pisali u jednom od naših prijašnjih članaka.

Samo je nebo granica

Zaključimo, iako formalno-pravno postoji mogućnost iščlanjenja iz Komore, ono u financijskom pogledu za člana Komore nema smisla.

S druge strane, Komori sve ima smisla jer se na ovaj način osim iz članarina sada financira i iz nametnutog i neopravdanog novog harača vješto zamaskiranog riječju “naknada”.

I dok odluku o visini članarine donose članovi Komore kroz Skupštinu pa je prostora za manipulaciju manje, o visini naknada odlučuje Upravni odbor. Dakle, samo im je nebo granica.

Ali to nije sve

Za one koji nisu pažljivo čitali, ponovit ću da je naknada za upis tek jedna u nizu naknada koje je Upravni odbor Komore predvidio.

Cijenjeni članovi,

u maniri konobara u elitnom restoranu predstavljam Vam Komorin

cjenik à la carte

Zločesti među vama sigurno su odmah pomislili na metaforu s ovcama i šišanjem. Priznajem, i meni je to prošlo kroz glavu.

Ipak, nije sve tako crno

28. veljače 2020. godine Upravni odbor Komore donio je novu odluku (Odluka o izmjenama i dopunama odluke o naknadama) kojom se ukida naknada od 100 kn za kategorizaciju i bodovanje stručnih skupova bez kotizacije.

Kakva dobrota!

2 thoughts on “Po naknadama se komora poznaje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)