Novac.Jutarnji o aktivnosti članova PP-a u slučaju izmjena Pravilnika Komore građevinara

Aktivnost i zalaganje članova Psihološkog proljeća u slučaju Hrvatske komore inženjera građevinarstva (HKIG) zapela je za oko i Vedranu Marjanoviću koji o nama piše u članku za novac.jutarnji.hr:

“Zbivanjima u HKIG-u učestalo se bavi i blog “Psihološko proljeće” članova Hrvatske psihološke komore koji se zalažu za reformu komorskog sustava u zemlji. Komentirajući zavođenje statutarne discipline u HKIG-u, autori bloga podsjećaju da je Ustavom Republike Hrvatske zagarantirana sloboda misli, čak, dodaju, i u slučaju neposredne opasnosti za opstanak države, kada se druga prava zagarantirana Ustavom mogu ograničiti.

– Ustav RH jamči slobodu govora i javnog nastupa te jamči pravo slanja predstavki i pritužbi tijelima javne vlasti, a u tu kategoriju pripadaju i komore – navodi blog u osvrtu na odluke spomenute Skupštine HKIG-a. Autori bloga Domagoj Švegar i Nataša Ivanković pokušali su doći na Skupštinu HKIG-a, no vodstvo Komore uskratilo im je ulazak u dvoranu s obrazloženjem da nisu ni članovi Komore, ni zainteresirana javnost.”

Nakon otvorenog pisma upućenog HKIG-u kojim smo ukazali na problematičnost predloženog Pravilnika kojim bi se pooštrila stegovna odgovornost članova Komore, naša se aktivnost nastavlja. Unatoč tome što je sudjelovanje naših članova na skupštini Komore bilo spriječeno, donesena je ublažena verzija Pravilnika o čemu smo već pisali.

Bitno je spomenuti da smo nakon što nam je Komora onemogućila prisustvovanje na skupštini podnijeli predstavku Povjereniku za informiranje. Povjerenik se složio s našim mišljenjem da je time prekršen Zakon i pravo neposrednog uvida u rad Komore kao pravne osobe s javnim ovlastima.

Aktom Povjerenika Komori je izdano upozorenje i naređeno da se u budućnosti pridržava Zakona o pravu na pristup informacijama.

Situaciju namjeravamo pratiti i dalje te vas obavještavati o svim bitnim detaljima.