Upozorenje HOK slijedom predstavke Psihološkog proljeća

Nešto manje od 5 tisuća članova, koliko ih je ukupno u Hrvatskoj odvjetničkoj komori (HOK), obvezno je godišnje uplaćivati oko 3.500,00 kn članarine. Prema tome, prihodi HOK-a od članarina 2018. godine iznosili su nešto više od 17 milijuna kuna, prihodi od članarina i članskih doprinosa nešto iznad 19 milijuna kuna, a ukupni prihodi 20.219.139,00 kn. S obzirom na iznimno visoke članarine, prihodi HOK-a veći su od prihoda svih drugih strukovnih komora izuzev Hrvatske liječničke komore (HLK) koja, usporedbe radi, ima 4 puta više članova (nešto manje od 20 tisuća), koji su dužni plaćati 1.500,00 kn godišnje članarine, pa su tako u prošloj godini ukupni prihodi HLK iznosili 29.664.000,00 kn.

U HOK-u je 2018. godine bilo zaposleno 25 djelatnika, a rashodi za njihove plaće iznosili su 5.237.876,00 kn (209.515,04 kn po radniku), dok je iste godine u HLK radilo 33 djelatnika, kojima su rashodi za plaće iznosili 6.907.299,00 (209.312,09 kn po radniku).

Međutim, za razliku od rashoda za plaće po zaposleniku koji su podjednaki, razlika u naknadama članovima predstavničkih tijela među tim dvijema komorama je drastična: dok je HLK u svrhu naknada za obavljene aktivnosti članovima u predstavničkim i izvršnim tijelima, povjerenstvima (i sl.) uplatila 5.217.057,00 kn, poslovni tajnik HOK-a dostavio nam je informaciju da predsjednik, dopredsjednici, glavni tajnik, kao i svi članovi Upravnog odbora, Izvršnog odbora, disciplinskih tijela, raznih komisija (i slično) NE PRIMAJU NAKNADU za svoj rad, odnosno da svi navedeni svoje dužnosti obnašaju volonterski.

Priznajemo, taj navod zvučao nam je nevjerojatno, pa smo ga provjerili i u dokumentima Ministarstva financija. Uvidom u financijske pokazatelje za razdoblje od 1. siječnja 2012. godine do 31. prosinca 2018. godine uvjerili smo se da je informacija vjerodostojna: niti predsjedniku HOK-a, kao niti ijednom drugom članu bilo kojeg tijela u HOK-u, nije isplaćena nijedna kuna naknade za rad u predstavničkim, izvršnim i drugim tijelima. Isplaćeni su im međutim razni troškovi, no njihov iznos nije velik: predsjedniku HOK-a je u svrhu troškova u 2018. godini plaćeno 40.455,45 kn, dok je primjerice predsjednici Hrvatske psihološke komore, čiji je budžet deseterostruko manji od proračuna HOK-a, u svrhu troškova u istom razdoblju uplaćen 37,09% veći novčani iznos.

Volontiranje svih članova tijela HOK-a za svaku je pohvalu, međutim analizirajući rad te komore naišli smo i na dijametralno suprotne činjenice: po kriteriju nepoštivanja Zakona o pravu na pristup informacijama, HOK je u samom vrhu među 25 strukovnih komora. U dvogodišnjem razdoblju od srpnja 2017. do srpnja 2019. godine, Povjerenik za informiranje (Povjerenik) izdao je HOK-u tri upozorenja, a u vezi istih i 6 požurnica. U istom razdoblju, jedino su Hrvatska psihološka komora (HPK) i Hrvatska komora fizioterapeuta (HKF) dobili od Povjerenika više upozorenja.

Nakon jedne naše nedavne prijave Povjereniku, HOK se po broju dobivenih upozorenja izjedničio s HKF-om, no danas je opet na trećem mjestu jer smo dva tjedna nakon HOK-a Povjereniku podnijeli predstavku i o HKF-u, a Povjerenik je i nju ocijenio opravdanom i nakon upozorenja HOK-u upozorenje izdao i HKF-u. Ipak, niti HOK niti HKF ovim novim upozorenjima ne ugrožavaju status HPK kao neprikosnovenog rekordera u kategoriji nepoštivanja odredbi Zakona o pravu na pristup informacijama sa 8 upozorenja i 3 poništena rješenja u periodu nakon 1. srpnja 2017. godine.
Detalje o navodima sadržanim u predstavci koordinatora „Psihološkog proljeća“, koje je Povjerenik ocijenio osnovanima i temeljem istih HOK-u izdao upozorenje te naložio da u roku 15 dana ispravi nepravilnosti, možete vidjeti u priloženom pravnom aktu.

Još jedan iznenađujući detalj u vezi HOK-a, koji kao psiholozi nismo mogli ne primijetiti, je način ophođenja prema nama kao tražiteljima informacija. Usprkos tome što smo ih prethodno prijavili i tome što tijela javne vlasti na tražitelje informacija općenito ne gledaju blagonaklono, komunikacija HOK-a bila je besprijekorna, puna poštovanja. Dojma smo da neovisno o tome što smo i njih prijavili, u HOK-u cijene ove aktivnosti što ih provodi „Psihološko proljeće“.

Na samom kraju ovoga teksta, vraćamo se na financije, jer vjerojatno se pitate što se događa s tim novcima, kada članovi HOK-a uplaćuju toliko velike iznose, a svi članovi tijela, od predsjednika HOK-a do članova u povjerenstvima, volontiraju. Saznali smo i to: novci su akumulirani u imovini HOK-a, koja je daleko najveća od svih strukovnih komora u RH. U dionicama i udjelima u glavnici banaka i ostalih financijskih institucija HOK je do 31.12.2018. godine akumulirala 26.177.326,00 kn, a ukupna financijska imovina HOK-a na isti dan je iznosila čak 72.867.074,00 kn. Ti iznosi navedeni su u Registru neprofitnih organizacija Ministarstva financija RH, u što se i sami možete uvjeriti na poveznici: https://banovac.mfin.hr/rnoprt/Bilanca.aspx?id=34972

Prilog: Hrvatska-odvjetnicka-komora-2019_08_20-Upozorenje