VEČERNJI LIST: Ovo je najbogatija strukovna komora po prihodima: Proračun od 30 milijuna kn

AUTOR: Ivana Rimac Lesički

27. 08. 2019

Večernji list

Strukovne komore u Hrvatskoj ukupno imaju godišnji prihod od 136,6 milijuna kuna te 171 zaposlenog. Rekorder po prihodima i broju zaposlenih među 25 istraživanih komora jest Hrvatska liječnička komora sa gotovo 30 milijuna kuna godišnjeg proračuna i 33 zaposlenih.

Dio je to rezultata istraživanja što rade, na koji način i za koliki novac strukovne komore u zemlji, a koji su pokrenuli i provode docent Domagoj Švegar i njegovi kolege Dragan Vuletin, magistar psihologije, Nataša Ivanković dipl. psih. prof. i profesor Ivica Milanja. Okupljeni u neformalnu građansku inicijativu “Psihološko proljeće” poslali su upit, kako smo ranije objavili, svih 25 strukovnih komora u zemlji od kojih neke i dalje izbjegavaju odgovoriti na pojedina, ponajprije financijska pitanja, poput Hrvatske komore medicinskih sestara.

Gore navedeni podaci o ukupnom prihodu i broju zaposlenih najava su daljnjeg nastavka, poručili su iz Inicijative, istraživanja i svojevrsnog građanskog nadzora nad strukovnim komorama. Treba dodati da su ukupni prihodi i ukupan broj zaposlenika sa datumom 31. prosinca 2018. godine, a iz Inicijative dodaju i da je taj broj zaposlenih veći nego primjerice od broja zaposlenih u Ministarstvu uprave.   – Nezadovoljni lošim stanjem i nepravilnostima u radu Hrvatske psihološke komore, ali i drugih strukovnih komora u kojima se članovi ustručavaju ne samo kritizirati već uopće i propitivati o radu ili rashodima svoje komore, namjera nam je demokratizirati strukovne komore, smanjivati nezakonitosti i nepravilnosti u radu  komora te  drastično podizati razinu  transparentnosti – poručili su iz Inicijative.