INDEX.HR: Harač komora: Članarina obavezna, a plaće šefova idu do 450.000 kuna godišnje

Autor: Martina Pauček Šljivak

Index.hr

U RAZDOBLJU od 1. 1. 2018. do 23. 11. 2018. šefu Hrvatske komore inženjera građevinarstva bilo je isplaćeno 451.020,90 kuna bruto. Uz to mu je za ostale troškove kao što su dnevnice, avionske karte, hotelski smještaj, prijevoz s posla i na posao bilo isplaćeno još 48.326 kuna. Tolika mu je plaća isplaćena novcem svih inženjera građevinarstva, njih 6591 koji su prisiljeni plaćati članstvo dotičnoj komori svaki mjesec.

To je tek vrh ledenog brijega.

Članstvo je obavezno, a novac se troši na plaće šefova i reprezentaciju

Jedan od harača o kojima se u Hrvatskoj ne govori puno, a putem njih se ubire ogromna količina novca, obavezne su članarine za strukovne komore. Članovi obavezno mjesečno moraju uplaćivati članarinu koju potom komora troši na plaće svojih šefova, zaposlenika, kao i na troškove reprezentacije. Bilo da se radi o liječnicima, odvjetnicima, arhitektima, medicinskim sestrama, psiholozima i svim ostalim strukama, svi oni, ako žele dobiti licencu za rad, moraju biti članovi komore kojoj su prisiljeni uplaćivati članarinu svaki mjesec, a ona se većinom kreće od 60-ak do stotinjak kuna mjesečno.

Šef Hrvatske liječničke komore drugi po visini primanjima

Četvero psihologa, Domagoj Švegar, Nataša Ivanković, Dragan Vuletin i Ivica Milanja, ponukano neradom komore kojoj mjesečno plaćaju članarinu od 60 kuna, odlučili su istražiti koliko komore troše pa su poslali upite na adrese 24 komora od kojih su zatražili da im dostave podatke o plaćama, troškovima reprezentacija i broju zaposlenih, a odgovore su ustupili Indexu.

Definitivan rekorder po visini plaće je, kako smo na samom početku istaknuli, Hrvatska komora inženjera građevinarstva u kojoj je šef Komore zaposlen, dok u nekim komorama šefovi obavljaju posao volonterski ili pak honorarno.

Nakon šefa Komore inženjera građevinarstva, najbolje zarađuje šef Hrvatske liječničke komore pa stoga ni ne čudi činjenica da je oko nedavnog izbora za tu funkciju bilo dosta malverzacija i sumnjivih aktivnosti, no vratimo se na plaće. Dakle, šef Hrvatske liječničke komore u 2018. je zaradio honorar u bruto iznosu 279.820,14 kuna, a potom slijede šef Hrvatske komore inženjera elektrotehnike s honorarom od 182.348 kuna bruto, šef Hrvatske komore arhitekata čiji je prošlogodišnji honorar iznosio 137.699 kuna bruto te šef Hrvatske psihološke komore s honorarom od 77.898 kuna bruto.

Index je razgovarao sa psihologom Draganom Vuletinom koji je s kolegama proveo ovo istraživanje kako bi javnost vidjela koliko i kako se novac prikupljen haračem troši po strukovnim komorama.

Vuletin: To je porez na diplomu

“Članstvo u komorama je porez na diplomu, a svi smo prisiljeni plaćati članarinu kako bismo dobili licencu za rad. Da barem Komore štite svoje članove, da nešto rade, međutim, primjera radi, naša komora ništa ne poduzima da zaštiti struku. Danas svako malo možemo vidjeti kojekakve ličnosti koje nemaju veze sa psihologijom, nisu školovane, a istovremeno masno naplaćuju kojekakve psihotretmane, terapeutska krstarenja i koješta te daju štetne pseudoznanstvene izjave poput one kad si u depresiji da odeš šetati šumom, a riječ je o bolesti”, rekao je Vuletin za Index.

Navodi kako se danas svatko može deklarirati kao psiholog, a Komora ga ne tereti. Nikad, navodi naš sugovornik, nisu tužili nekog za lažno predstavljanje.

“Istovremeno mi koji smo diplomirali psihologiju, da bismo dobili licencu za rad moramo položiti stručni ispit u Komori i mjesečno im plaćati članarinu. S tim se pak novcem raspolaže na loš način pa smo doznali da šef Komore ima ogromnu plaću, da je Komora 2016. godina kupila stan od 160 kvadrata na kredit s enormno visokom kamatom od 8,6 posto. I taj je stan kupljen kad još nije bio konstituiran Nadzorni odbor Komore, već su zbog kupnje stana sazvali izvanrednu skupštinu Komore na kojoj se pojavilo 25 članova od ukupno 3323 članova u to vrijeme”, ispričao nam je Vuletin, dodajući kako nije bila jasna tako nagla kupnja stana za potrebe ureda te da je o hitnoj kupnji stana odlučivalo manje od 1 posto članova.

“Novac koji članovi slučajno pretplate putem članarina komora uzima sebi kao donaciju”

Kazao je kako se kod njega i njegovih kolega pojavio osjećaj građanske frustracije zbog svih zbivanja te su odlučili doznati točne podatke o tome koliko komore zarađuju od članarina i kako taj novac troše.

Dodaje kako su do kraja 2017. plaćali članarinu prema visini plaće i ona se kretala od 40 kuna za one s najnižim primanjima do 100 kuna za one s najvišim primanjima.

“Znalo se dogoditi da su kolege pretplatile članarinu i kad su to primijetili zvali bi Komoru, no ondje im nisu htjeli vratiti novac već su im rekli da se pretplaćeni dio vodi kao donacija. Inače, 95 posto prihoda svake komore je od uplate članarina, a oko 5 posto je od raznih donacija”, objasnio nam je Vuletin.

Rekao je i da im je u dopisu Hrvatske psihološke komore koju su, kao i sve ostale, tražili informacije, navedeno sljedeće: “Korisnik je upoznat da nije dozvoljeno korištenje informacija za primjenu ili objavu u svrhu kriminalnih, ilegalnih, rasističkih, diskriminirajućih, klevetničkih, pornografskih, seksističkih ili homofobnih aktivnosti”.

Kako idu troškovi reprezentacije: kupovalo se po dućanima, jelo i pilo u konobama, restoranima, fast foodovima

Naveo je i kako je posebno zanimljivo vidjeti troškove reprezentacije Hrvatske psihološke komore koja je na reprezentaciju u 2016. potrošila 36.294 kune, a tu su brojni iznosi potrošeni u konobama, kafićima, restoranima, fast foodovima, Kauflandu, Billi, Sparu, DM-u i ostalim dućanima.

“Kad smo zatražili Hrvatsku psihološku komoru da nam dostavi troškove reprezentacije to nam je prvo odbijeno uz obrazloženje Komore koja je navela da, između ostalog, time opterećujemo rad i tijela javne vlasti kao što je Komora. No, Povjerenik za informiranje RH je naložio Komori da nam dostavi odgovor”, rekao je Vuletin za Index.