INDEX.Hr: Komore skrivaju plaće svojih čelnika, prijete i prijavljuju sve koji ih prozovu

(na slici: Slava Šepec, Predsjednica HKMS)

T. D.  20.09. 2019.

Index.hr

DIO KOMORA taji informacije o svojim financijama, prije svega o plaćama svojih čelnika.

To je sporno samo po sebi jer komore se primarno financiraju članstvom koje je često prinudno, no još je spornije obrazloženje koje navode pri odbijanju davanja financijskih podataka, a potpuno su skandalozne navodne prijetnje i prijave koje upućuju prema onima koji im se suprotstave.

No krenimo redom.

Hrvatska komora medicinskih sestara odbila dati podatke, optužila čovjeka koji ih je tražio da želi pozivati na nasilje i govor mržnje

Građanska inicijativa Psihološko proljeće objavila je da je jučer popodne Domagoju Švegaru, jednom od inicijatora Psihološkog proljeća, Hrvatska komora medicinskih sestara (HKMS) dostavila rješenje kojim mu odbija zahtjev za pristup informacijama o plaći i troškovima predsjednice te komore. To su učinili uz konstataciju da Švegaru informacije o plaćama i troškovima predsjednika komora ”ne služe u nikakve znanstvene, istraživačke niti statističke svrhe”, nego da se javnim objavljivanjem tih informacija poziva na “nasilje i govor mržnje” te da se “djelatnost komora i njihovih čelnika bezrazložno izvrgne medijskom linču, javnom sramoćenju i omalovažavanju”.

Osim toga, navode iz Inicijative, prije nešto više od mjesec dana Švegar je informiran i o tome da su po nalogu predsjednice Hrvatske psihološke komore (HPK) pravnici komore od Etičkog odbora zatražili da izvrše procjenu je li Švegar pisanjem na društvenim mrežama prekršio Kodeks etike psihološke djelatnosti.

Komore prijavljuju sve one koji ih se usude propitivati

Iz Psihološkog proljeća dalje navode kako je, za razliku od Švegara koji je Etičkom odboru HPK prijavljen zbog pisanja na društvenim mrežama, član Hrvatske komore fizioterapeuta (HKF) Goran Cvetojević prijavljen disciplinskom tijelu HKF-a zbog toga što je e-mailom poslao otvoreno pismo članovima skupštine HKF-a, čime je “javnim, neprimjerenim i nedoličnim ponašanjem prema svojoj kolegici i predsjednici HKF-a počinio tešku povredu disciplinske odgovornosti i narušio dužnost i ugled fizioterapeuta odnosno fizioterapeutske djelatnosti”. Uz to, protiv Cvetojevića su Hrvatska komora fizioterapeuta i predsjednica te komore podnijeli i kaznenu prijavu zbog klevete (kaznenog djela protiv časti i ugleda) koja je u konačnici ove godine odbačena na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu, a presudu tog suda potvrdio je i Županijski sud u Zagrebu.

No tu nije kraj nevjerojatnom obračunavanju komora sa svima koji dovedu u pitanje njihovo tajenje podataka o plaćama svojih čelnika.

Prijete i kaznenim prijavama

Iz perspektive nekih drugih članova drugih strukovnih komora, Švegar i Cvetojević još su dobro i prošli. Na primjer, Upravni odbor Hrvatske komore inženjera građevinarstva (HKIG) u očitovanju od 19. veljače 2019. godine upozorava trojicu članova Vijeća Područnog odbora Zadar (Olivera Jadrijeva, Josipa Krolu i Filipa Juranova) da će ukoliko podnesu još jedan prijedlog za opoziv dvoje članova skupštine HKIG-a, protiv njih pokrenuti odgovarajuće postupke jer “takvim radnjama i ponašanjem štete ugledu Komore”, navode iz Psihološkog proljeća.

Izvanredni profesor dr. sc. Josip Galić, dipl. ing. građ., svega nekoliko dana nakon te prijetnje kažnjavanjem zadarskih kolega podnio je ostavku na mjesto člana Upravnog odbora HKIG-a, pritom propitujući štete li ugledu Hrvatske komore inženjera građevinarstva kolege iz PO Zadar koji spomenutim prijedlogom za opoziv traže da im se omogući demokratsko ostvarivanje temeljnog prava da sami izaberu svoje predstavnike u Skupštini HKIG-a, ili Upravni odbor HKIG-a koji kolegama iz Zadra nedvosmisleno prijeti da će ponovljeni zahtjev da sami izaberu svoje članove tretirati kao radnju kojom narušavaju ugled Komore.

Minimalno pet strukovnih udruga otvoreno prijeti zbog “narušavanja ugleda”

Priopćenje predsjednika Hrvatske komore ovlaštenih inženjera geodezije (HKOIG), objavljeno 30. kolovoza 2019. godine na njihovoj službenoj web stranici, također je puno teza o “narušavanju ugleda Komore”.

Prema saznanjima građanske inicijative Psihološko proljeće, minimalno pet strukovnih komora pribjegava otvorenim prijetnjama zbog “narušavanja ugleda”. Čini se da je zastrašivanje disciplinskim mjerama zbog narušavanja ugleda komore jedan univerzalan mehanizam kojim “čelništvo komora drži članstvo pod kontrolom”.

Od svih pet komora navedenih kao primjer obračunavanja s onima koji se suprotstave njihovoj samovolji, najradikalnije se čine izjave Hrvatske komore medicinskih sestara.

“Konstatacije Komore medicinskih sestara su nezamislive i za Katoličku crkvu koja ne podliježe zakonima RH”

“Usuđujem se reći da su konstatacije HKMS-a koja je postupanje kolege Švegara, koji je u proteklih 30-ak dana temeljem Zakona o pravu na pristup informacijama od komora ishodio i javnosti učinio dostupnim informacije o plaći i troškovima predsjednika 22 od 24 strukovne komore, okarakterizirala ‘govorom mržnje’, ‘pozivom na nasilje’, ‘izvrgavanjem medijskom linču’, ‘bezrazložnim javnim sramoćenjem’ i ‘omalovažavanjem komora i njihovih čelnika’, nezamislive čak i za Katoličku crkvu koja ne podliježe zakonima RH. Upravo je to najbolji pokazatelj kakav status u RH danas uživaju strukovne komore i njihovi čelnici”, zaključila je Nataša Ivanković iz inicijative Psihološko proljeće.